nederland

Aantal dubbele nationaliteiten opnieuw toegenomen

Door Thomas Borst - 04 augustus 2015

Er zijn in 2014 meer burgers met een dubbele nationaliteit geregistreerd in Nederland dan in 2013. Of dat dit jaar weer het geval is, zal een raadsel blijven. Het bevolkingsregister is namelijk gestopt met het registreren van dubbele nationaliteiten.

Uit een meting van het Centraal Bureau voor de Statistiek komt naar voren dat er op 1 januari 2014 1,3 miljoen Nederlandse inwoners waren met twee paspoorten.

Van hen zijn de Turken (312.080) en de Marokkanen (320.782) het sterkst vertegenwoordigd. Het totaal aantal dubbele nationaliteiten is met 3 procent toegenomen ten opzichte van begin 2013.

Het CBS brengt vanaf 1998 alle dubbel geregistreerde nationaliteiten in Nederland in kaart. Destijds werden er 607.925 burgers geregistreerd met twee paspoorten. Sindsdien is dat aantal ieder jaar toegenomen.

Laatste meting

Het is de laatste keer dat er een rapport zal verschijnen over meerdere nationaliteiten van de Nederlandse bevolking. Vanaf 6 januari 2014 is het bevolkingsregister gestopt met het registreren van dubbele nationaliteiten: alleen kinderen die in Nederland zijn geboren, worden vastgelegd.

Daarvoor werd een tweede nationaliteit automatisch geregistreerd, maar het kabinet besloot drie jaar terug de wet met betrekking tot de registratie van Nederlandse burgers te wijzigen.

Aanhoudende kritiek

Minister Ronald Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken) maakte zich in 2012 sterk voor een herziening van de wet Basisregistratie Personen. Dit naar aanleiding van de aanhoudende kritiek op de automatische registratie van de dubbele nationaliteiten.

Burgers met een dubbel paspoort ondervonden veel afkeurende opmerkingen in publieke ruimtes. Nederlanders die voor 1 januari zijn geregistreerd met een dubbele nationaliteit kunnen er voor kiezen de registratie van de tweede nationaliteit te laten vervallen.

Het beëindigen van de registratie van de dubbele nationaliteit betekent overigens niet dat de andere nationaliteit verloren gaat. Dit wordt namelijk vastgesteld door de wetgeving in het desbetreffende land.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.