nederland

Asscher: debat over Zwarte Piet graag zonder bedreiging

Door Shari Deira - 29 augustus 2015

Vicepremier Lodewijk Asscher vindt dat Zwarte Piet moet veranderen, maar vindt niet dat de overheid dit moet opleggen. Intussen roept hij op het debat over de knecht van Sinterklaas zonder schelden en bedreiging te voeren.

De PvdA’er publiceerde zaterdag een uitgebreide post op Facebook naar aanleiding van de uitspraak van het comité van de Verenigde Naties dat onderzoek deed naar Nederland.

Joods

Het verhaal van Asscher wordt vergezeld door enkele screenshots van tweets met beledigingen aan het adres van Asscher. Zo schrijft een twitteraar dat Asscher joods is en daarom Zwarte Piet wil afschaffen ‘omdat hij de volkscultuur veracht’.

Een andere twitteraar schrijft, gericht aan Asscher en Humberto Tan, dat Sinterklaas dit jaar meer zal brengen ‘dan alleen pakjes’. ‘Ik voorspel de eerste december moord 2015.’ In een derde tweet staat dat ‘Zionistenhond Asscher’ verstek laat gaan bij de VN: ‘Gaat over racisme i.p.v. antisemitisme daar heeft hij niets mee.’

Minderheid

Asscher schrijft dat hij tijdens zijn tijd in Amsterdam ook behoorde tot het merendeel van de bevolking dat de discussie over Zwarte Piet gênant vond, maar ergens knaagde er iets. ‘Weten we eigenlijk zeker dat het beter is de kleine minderheid die zich gekwetst voelt door Zwarte Piet bot te negeren en weg te zetten als aanstellers en relschoppers?’ schrijft de vicepremier.

Volgens Asscher zijn steeds meer zwarte Nederlanders tegen Zwarte Piet omdat het ‘een symbool’ is geworden. ‘Omdat het ook gaat over de erkenning van de dagelijkse vooroordelen, de kleine racistische voorvallen, de verschillen in bejegening.’

Met alleen het veranderen van de knecht van Sinterklaas, is Nederland er nog niet. Er ligt achter Zwarte Piet als symbool ‘een ongemakkelijke waarheid van vooroordelen en stil racisme’. ‘Vaak onbewust maar in zijn uitwerking even kwetsend.’

Conclusies

Een VN-comité maakte vrijdag zijn conclusies bekend over racisme in Nederland en Zwarte Piet. Een van de belangrijkste conclusies was dat de Nederlandse overheid meer zou moeten doen aan het voorkomen van discriminatie.

Ook moet de  overheid actief de stereotypen bestrijden die aan Zwarte Piet vastzitten. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om kenmerken die mensen kunnen doen denken aan het slavernijverleden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.