nederland

Betrokken landen praten ‘stiekem’ in Den Haag over MH17

Door Servaas van der Laan - 10 augustus 2015

Vertegenwoordigers van betrokken landen praten maandag en dinsdag in Den Haag over de ramp met vlucht MH17. De landen krijgen de kans om hun oordeel te geven over het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Het ging aanvankelijk om een bijeenkomst waaraan geen publiciteit werd gegeven, maar woordvoerders uit Maleisië en Oekraïne bevestigden de gesprekken tegenover de NOS.

Conceptrapporten

Onderwerp van gesprek zijn de twee conceptrapporten die de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft opgesteld naar aanleiding van de ramp met vlucht MH17. Het internationale protocol bij luchtvaartincidenten schrijft voor dat de onderzoekers van een vliegramp de bevindingen eerst met betrokken partijen delen voordat de resultaten worden gepubliceerd.

Vertegenwoordigers uit Maleisië, Oekraïne, Amerika, Australië, Groot-Brittannië en Rusland krijgen de kans om hun kanttekeningen bij de onderzoeksresultaten te delen.

Russische kritiek

Vooral van Russische zijde wordt de nodige kritiek verwacht. Onlangs liet de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zich nog ontvallen dat hij niet te spreken is over de voortgang van het onderzoek. Hij noemde het onderzoek onder meer ‘traag’ en ‘gebrekkig’.

Het definitieve eindrapport van de OVV zal naar verwachting in oktober worden gepubliceerd. Het lijkt erop dat de conclusie, die vorig jaar al voorzichtig werd geopperd in een voorlopig rapport, in het definitieve rapport zal worden bevestigd.

Volgens CNN is uit het onderzoek gebleken dat vlucht MH17 met een luchtdoelraket uit de lucht is geschoten. Pro-Russische rebellen zouden verantwoordelijk zijn geweest voor het afschieten van de raket.

Schuldige

Het is maar de vraag of dit laatste deel in het rapport zal worden opgenomen. Los van mogelijke kritiek van Rusland is het niet de opdracht van de OVV om een schuldige aan te wijzen.

Het onderzoek richt zich hoofdzakelijk op de oorzaak van de ramp. Het is aan het internationale strafrechtelijke team, dat onder leiding staat van het Nederlandse Openbaar Ministerie, om een dader aan te wijzen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.