nederland

Deze omstreden VN-leden oordelen over racisme in Nederland

Door Thomas Borst - 28 augustus 2015

Vorige week ging een comité van de Verenigde Naties voor de Rechten van de Mens in gesprek met een Nederlandse delegatie over racisme. Een aantal leden komt uit landen die zelf regelmatig in verband worden gebracht met discriminatie.

Het comité treedt op tegen rassendiscriminatie en rapporteert ieder VN-land om de vier jaar. Vrijdagmiddag presenteert het comité het rapport met conclusies en de aanbevelingen voor Nederland op het gebied van racisme.

The Comittee on the Elimination of Racial Discrimination (CERD) heeft het onderzoek uitgevoerd en presenteert de uitkomsten. Het CERD bestaat uit zeventien leden die onderzoek doen naar racisme. Een aantal van hen komt uit landen die niet geheel onomstreden zijn als het gaat om rassendiscriminatie.

Discutabele leden

Zo is de uit Rusland afkomstige Alexei Avtonomov lid van het CERD. Een land waarin de rassendiscriminatie de afgelopen jaren flink is toegenomen. Wekelijks hebben zwarte voetballers in Rusland te maken met racistische provocaties in de vorm van apengeluiden of bananen vanaf de tribunes.

De wereldvoetbalbond FIFA heeft inspecteurs naar Rusland gestuurd om het racisme te rapporteren in de stadions waar het WK van 2018 wordt georganiseerd. Niet alleen in voetbalstadions komt rassendiscriminatie voor. Het racistische geweld door rechtse fundamentalisten is ook flink toegenomen.

In 2013 oordeelde de Raad van Europa dat de Russen meer moeten optreden tegen racisme. Racisme is niet de enige vorm van discriminatie die veel voorkomt in Rusland. Homoseksuelen worden al jaren gediscrimineerd in het land.

Ook de Roemeense onderzoeker Ion Diaconu komt uit een land dat vaak te maken heeft met racisme. In 2014 verscheen er een rapport van de Europese Commissie over racisme en intolerantie in Roemenië. Daarin stonden tweehonderd aanbevelingen. Een van de belangrijkste aanbevelingen was dat er campagnes moesten komen om het grote publiek voor te lichten over de straffen tegen racisme.

VN-lid Yong’an Huang, afkomstig uit China, draagt de nationaliteit van een land waarvan de mensenrechtensituatie al jaren een punt van discussie is in het Westen.

Dat geldt ook voor de Zuid-Afrikaanse onderzoeker Patricia Nozipho January-Bardill. De regering begon begin augustus aan de missie Operation Fiela, vertaald ‘ruim het vuil op’, waarbij er actie wordt gevoerd tegen de migranten in het land. De regering zelf betitelt de operatie als ‘een antimisdaadactie’.

Zwarte piet

Een van de agendapunten van de rapportage was het Nederlandse gebruik van Zwarte Piet. Het CERD is zeer kritisch over de Nederlandse traditie. Zo sprak het comité van ‘schendingen van mensenrechten die nooit gerechtvaardigd kunnen worden door tradities of gebruiken’.

Het comité zegt dat het feest voor kinderen ‘van alle rassen en etnische achtergronden’ een ‘vrolijke en gelukkige happening’ moet zijn, dat zou nu niet het geval zijn in Nederland. ‘Kinderen moeten niet de last van zo’n verleden dragen. Ze moeten er niet elk jaar aan worden herinnerd dat ze de kinderen van de slaven zijn,’ ordeelt het CERD.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.