nederland

Dijsselbloem waarschuwt: dit is geen feestbegroting

Door Servaas van der Laan - 28 augustus 2015

Het kabinet gaat op de derde dinsdag van september geen ‘feestbegroting’ presenteren. Daarvoor zijn het begrotingstekort en de staatsschuld nog veel te hoog.

Met die waarschuwing kwam minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) vrijdag na afloop van de ministerraad.

Begroting op orde

‘We hebben nog steeds een begrotingstekort en een staatsschuld die te hoog is,’ zei Dijsselbloem. ‘We blijven bezig de begroting op orde te brengen. Economisch gaat het goed, beter dan verwacht. Dat schept ruimte om de druk weg te halen bij burgers en bedrijven en die ruimte gebruiken we ook. Volgend jaar gaan de lasten voor burgers en bedrijven voor het eerst in jaren weer omlaag.’

De plannen die op Prinsjesdag zullen worden gepresenteerd, lekten vrijdag al deels uit. Volgens RTL Nieuws gaan alle groepen in Nederland er wat koopkracht betreft op vooruit.

Meevallers

De grootste meevallers zijn er voor werkenden en jonge gezinnen met tweeverdieners. Maar ook gepensioneerden, uitkeringsgerechtigden en zelfs asielzoekers gaan er in de kabinetsplannen op vooruit.

Ook premier Mark Rutte is tevreden. Hij zei dat er ‘goede voortgang’ is geboekt bij het wegpoetsen van de koopkrachtminnen, ‘maar in welke mate zal op Prinsjesdag blijken’.

Economisch herstel

De rijksbegroting voor volgend jaar is volgens Rutte volledig gericht over verder economisch herstel. Er is 5 miljard euro beschikbaar voor lastenverlichting om de koopkracht van werkenden te laten stijgen.

Ondanks die lastenverlichting blijft het kabinet behoedzaam. ‘De overheidsfinanciën gaan de goede kant op, maar er is nog steeds een tekort en we verliezen de onzekerheid in het buitenland niet uit het oog’, zei Rutte.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.