nederland

Geen Nederlandse onderscheiding Thalys-helden

Door Servaas van der Laan - 24 augustus 2015

De mannen die met heldhaftig optreden een aanslag in de Thalys wisten te voorkomen, krijgen geen aparte Nederlandse onderscheiding. Een Nederlandse vertegenwoordiger heeft de mannen ‘onze erkentelijkheid’ overgebracht.

De Amerikanen Anthony Sadler, Alek Skarlatos, Spencer Stone en de Brit Chris Norman kregen maandag de zogeheten Légion d’Honneur (Legioen van Eer) op de borst gespeld door president François Hollande. ‘Jullie hebben les gegeven in moed, wilskracht en hoop,’ prees de Franse president.

Veel Nederlanders

Ook België gaat de mannen eren met een speciale medaille voor hun heldenmoed. Aangezien er veel Nederlanders in de trein zaten, vroeg de PVV aan premier Mark Rutte (VVD) om de mannen ook een Nederlandse onderscheiding te geven.

Het kabinet heeft nu in een verklaring laten weten dat dit niet gaat gebeuren.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bij de uitreiking in Parijs was een Nederlandse vertegenwoordiger aanwezig namens het kabinet en die heeft ‘aan de betrokkenen persoonlijk onze erkentelijkheid overgebracht’. Hiermee is op passende wijze eer betoond aan hun optreden, luidt de verklaring.

Volgens het kabinet is ‘door het heldhaftige optreden van Amerikaanse, Franse en Britse reizigers in de Thalys een groot aantal slachtoffers van diverse nationaliteiten voorkomen. Het kabinet heeft groot respect voor hun moedige en alerte reactie’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.