nederland

Generaal Middendorp: krijgsmacht balanceert op het randje

Door Shari Deira - 04 augustus 2015

Het beroep aantal conflictgebieden rond Europa neemt toe en daarmee ook het beroep op de krijgsmacht. ‘De vraag overtreft het aanbod en ik moet regelmatig “nee” verkopen of onze bijdrage beperken.’

Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp spreekt in de Defensiekrant zijn zorgen uit: ‘We balanceren echt op het randje.’

Wissel

Middendorp zegt dat het personeel het ook zo voelt. ‘De werklast is flink omhoog gegaan, er wordt een zware wissel getrokken op onze mensen. Dat is door de hele organisatie voelbaar en met name bij de zogenaamde “enablers”,’ zegt Middendorp.

‘Dat zijn de ondersteuners van operaties die altijd nodig zijn, zoals genie, inlichtingen, technisch personeel en logistiek. We werken er hard aan om daar de tekorten in zowel mensen als middelen weg te werken, maar dat kost tijd en geld.’

Middendorp zegt dat het van ‘cruciaal belang‘ is om de organisatie te versterken. ‘Het fundament moet worden verstevigd: bijvoorbeeld voorraden op peil brengen en de materiële inzetbaarheid opvoeren. Daar wordt hard aan gewerkt. Ik zie verbeteringen. We zijn nog niet uit het dal, maar volgens mij wel het dieptepunt voorbij.

Pang pang

Dat Defensie inderdaad kampt met tekorten, bleek afgelopen weekend opnieuw. Uit een interne mailwisseling bleek dat Defensie te maken heeft met munitietekorten, waardoor sommige schietoefeningen worden afgelast en bij andere oefeningen militairen ‘pang pang‘ moeten roepen.

‘We zijn de laatste jaren flink uitgekleed,’ zegt generaal Middendorp. ‘We zitten nu te krap in ons jasje, gelet op de verslechterende veiligheidssituatie. Die versterking is dus keihard nodig. De politiek onderkent dit.’

Defensie heeft de afgelopen periode al ‘wat geld bijgekregen om de ergste pijn te verzachten’. ‘De minister werkt er keihard aan om deze lijn door te trekken.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.