nederland

In Nederland: daklozen zoeken hun heil in Veluwse bossen

Door Jenny Velthuys - 24 augustus 2015

Twintig penissen op een rotonde bij Marsdijk. En een nieuwe trend onder jongeren in het Gelderse Wijchen.

Assen

‘Twintig piemels op rotonde in Assen’, kopte Dagblad van het Noorden op maandagochtend 17 augustus. Op het wegdek van een rotonde bij Marsdijk stonden ineens twintig penissen getekend. De gemeente kwam erachter via een oplettende twitteraar.

‘Hmm.. Normaal staan er pijlen op een rotonde toch? De tweebaans rotonde in omg. v. Tango/Tuinland heeft penissen ipv pijlen..’ schreef Danny Apeldoorn. De politie reageerde ad rem: ‘hmmmmm, das wel l*llig 😉 bedankt voor het melden. Was nog niet bekend, collegae gaan zo ff kijken.’

De gemeente liet het kunstwerk op zondagmiddag wegpoetsen.

Wijchen

In het Gelderse Wijchen is een nieuwe trend aan het ontstaan. Een groep jongeren bekogelt sinds juni huizen met eieren. Hoeveel huizen tot nu toe zijn bekogeld, is onbekend, schrijft De Gelderlander. Van vijf woningen hebben de bewoners zich beklaagd. Eén huis is al drie keer bekogeld.

Volgens een wijkagent zit er geen lijn in de incidenten. ‘Het gebeurt op verschillende plekken, dagen en tijdstippen. We denken dat de woningen willekeurig worden uitgekozen.’

Apeldoorn

Daklozen zoeken in toenemende mate hun heil in de Veluwse bossen, schrijft De Stentor. Het gaat vooral om mannen die slachtoffer zijn geworden van de economische crisis. Zij mijden de traditionele opvang, waarin veel mensen met psychische en verslavingsproblemen zitten.

De nieuwe daklozen trekken diep het bos in. Ze overleven door wild te stropen en overnachten in de buitenlucht in zelf­gebouwde bivakplaatsen. Onlangs joeg de boswachter samen met de politie nog een 36-jarige Apeldoorner het bos uit. Hij woonde al maanden diep in het bos.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.