nederland

Kabinet vraagt gemeenten om extra opvang vluchtelingen

Door Shari Deira - 28 augustus 2015

Het kabinet doet een beroep op gemeenten om meer asielzoekers op te vangen. Gemeenten zouden meer opvanglocaties beschikbaar moeten stellen, om de enorme toestroom asielzoekers op te vangen.

‘Soms bel ik ’s avonds nog persoonlijk met burgemeesters om te vragen of ze extra plek vrij kunnen maken,’ zegt staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD, Asiel) in een interview met de Volkskrant.

Dijkhoff krijgt niet altijd positieve reacties op zijn telefoontjes. ‘Dan zeggen ze: “Het ligt hier toevallig heel lastig.” Ja, het ligt overal lastig.’

Stoer

De VVD-staatssecretaris doet ook een beroep op zijn partijgenoten in de gemeenten: ‘Plat gezegd heb ik stoere burgemeesters, wethouders en raadsleden nodig. En ik vraag aan burgers om te accepteren dat er een opvangplaats in de buurt komt.’

Vanwege de komst van de vele vluchtelingen naar Nederland zijn er onvoldoende opvanglocaties. Daarom schuwt Dijkhoff onconventionele huisvesting niet: ‘Kantoorpanden en containerwoningen kunnen ook geschikt zijn.’

Er zijn de afgelopen maanden al extra opvanglocaties vrijgekomen, maar dat is onvoldoende. Er zijn 20 procent meer bedden beschikbaar gemaakt, maar het kabinet verwacht dat het aantal vluchtelingen stijgt met 40 procent naar 35.000.

Met zijn oproep gaat Dijkhoff in tegen het voorstel dat VVD-Tweede Kamerlid Malik Azmani eerder dit jaar deed. Azmani riep juist op vluchtelingen op te vangen in de regio. Dijkhoff zegt daar ‘groot voorstander’ van te zijn: ‘Maar er zijn mensen die hier in Nederland aanbellen.’

Vluchtelingen

Om slachtoffers van conflicten in het Midden-Oosten maakt minister Lilianne Ploumen (PvdA, Ontwikkelingssamenwerking) 58,5 miljoen euro vrij voor noodhulp. Het grootste gedeelte (48,5 miljoen euro) is bestemd voor bestrijding van de humanitaire crisis die is ontstaan door de strijd in Syrië en Irak. De overige 10 miljoen euro gaat naar Jemen.

Het geld wordt onder meer gebruikt voor voedselhulp en naar projecten in vluchtelingenkampen in Jordanië en Libanon. Nederland heeft sinds het begin van de oorlog in Syrië in 2011 meer dan 114 miljoen euro gegeven.

Hulporganisaties in Jemen waarschuwen voor hongersnood, 80 procent van de bevolking is hulpbehoevend. ‘Dit soort cijfers is nauwelijks te bevatten,’ zegt Ploumen tegen de krant. De minister wil voorkomen ‘dat mensen zo’n gevaarlijk tocht gaan ondernemen’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.