nederland

Klaas de Weerbaas mat nog nooit zo veel regen als op 28 juli

Door Gertjan van Schoonhoven - 03 augustus 2015

Drenthe wordt steeds natter, concludeert Klaas Karssen uit Bovensmilde. Plus: degelijk Duits metselwerk in Kijkduin en Van Gogh-biertjes in Otterlo.

Bovensmilde

Wordt Nederland steeds natter? Jawel, vooral in Drenthe. Dat concludeert weerman Klaas Karssen uit Bovensmilde, alias Klaas de Weerbaas in het Dagblad van het Noorden. Sinds 1979 mat hij nog niet zo veel regen als op maandag 28 juli: 73 millimeter. Dat is meer dan het dubbele van wat vroeger veel was.

‘Ik heb nog waargenomen voor de illustere Jan Pelleboer en toen was je spekkoper als je op een dag 30 had gemeten. Nu stelt alles onder de 50 millimeter eigenlijk weinig voor.’ Dat Drenthe dit jaar zoveel extreme regenval kent, is niet te verklaren. ‘Gewoon stomme pech. Het kan volgend jaar weer anders zijn.’

Kijkduin

Duitse bunkers zijn bijzonder erfgoed. ­Eigenlijk ‘foute’ sporen van een misdadige bezetter – maar niet weinig Nederlanders hebben een zwak voor die dingen, die mooi van lelijkheid zijn en vaak een spannende jeugdherinnering. Omroep West bericht enthousiast over de renovatie van Widerstandsnest 67 HL in Kijkduin, Den Haag, naast het Atlantic Hotel.

Projectleider Alexander Fokke prijst zelfs het metselwerk van de Duitsers. ‘Je ziet de kwaliteit van het bouwwerk nog zo goed.’ Bezoekers van de site halen mooie bunkerherinneringen op (‘Steevast vroeg ik Sinterklaas om een goede zaklamp’) en klagen dat  alles zo netjes wordt. ‘Onschuldig spelen is er niet meer bij.’

Otterlo

Het 125ste sterfjaar van Vincent van Gogh leeft. In plaatsen rond Van Gogh-museum Kröller-Müller in Otterlo hebben veel restaurants een Van Gogh-menu (met Provençaalse kruiden). Loopt dat? Ja, zegt restaurant De Waldhoorn in Otterlo tegen Omroep Gelderland.

‘Mensen die al in Kröller-Müller zijn geweest, zien een hele dag Van Gogh. Dus dan nemen ze ook een Van Gogh-biertje en een Van Gogh-menu bij ons.’

Elsevier nummer 32, 8 augustus 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.