nederland

Klopjacht op Jumbo-afperser: wat wil de dader?

Door Shari Deira - 13 augustus 2015

Het lukt de politie zelf niet om te achterhalen wie al maandenlang supermarktketen Jumbo afperst. De afperser plaatst explosieven in Jumbo-filialen, met als belangrijkste eis: ‘een hoeveelheid bitcoins’.

Diverse kranten pakken donderdag groot uit met het verhaal over de afperser van Jumbo. Wie er achter de afpersing zit, is onduidelijk.

Slachtoffers

De man of vrouw die bitcoins, een virtueel betaalmiddel, eist van Jumbo heeft al explosieven geplaatst in filialen in Groningen en Zwolle. De acties hebben alleen geleid tot materiële schade, er zijn geen slachtoffers gevallen, meldt de politie.

Al sinds mei zoekt de dader contact met Jumbo. Hij stuurt brieven en plaatste rond 8 mei explosieven in het Jumbo-filiaal aan de Wilhelminakade in Groningen, die door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie onschadelijk zijn gemaakt. Eind mei werden explosieven gevonden bij de Jumbo aan het Overwinningsplein in dezelfde stad.

Er zijn camerabeelden van de vermoedelijke dader. Deze zijn gemaakt aan het Overwinningsplein in Groningen.

http://www.youtube.com/watch?v=MftjhUfzIDs

Explosieven

Op 1 juli werden opnieuw explosieven aangetroffen, dit keer niet in Groningen, maar in Zwolle. Daarbij ligt een verjaardagskaart met het deuntje ‘Dans je de hele nacht met mij’ en op de voorkant de tekst: ‘Enne… lang duurt je feestje!’

Sinds juli zijn er geen explosieven meer gevonden. Wel heeft de dader diverse berichten gestuurd naar de supermarktketen. Wat voor soort explosieven de dader gebruikt, maakt de politie niet bekend.

Bitcoins

De dader eist zoals gezegd ‘een hoeveelheid bitcoins’ en schrijft dat hij niet stopt tot hij de gevraagde bitcoins krijgt. Hoeveel de afperser precies eist, wil de politie niet zeggen in belang van het onderzoek, maar het zou gaan om ‘een aanzienlijk bedrag’. Jumbo gaat niet in op de eisen van de afperser.

Filialen van Jumbo in Groningen worden vanwege de bedreigingen extra streng beveiligd. Camera’s en surveillance door agenten in burger en in uniform, meldt De Telegraaf.

Door een deel van het politiedossier vrij te geven, iets wat bijna nooit gebeurt, hoopt de politie dat mensen in de naaste omgeving van de dader iets herkennen.

De politie weet het nog niet zeker, maar het gaat vermoedelijk om een mannelijke dader tussen de twintig en veertig jaar, die in Groningen woont. De dader heeft kennis van zowel explosieven als computersystemen en elektronica.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.