nederland

Komen Nederlandse bloemen Rusland nog in?

Door Shari Deira - 10 augustus 2015

Het wordt vanaf maandag waarschijnlijk moeilijker om Nederlandse bloemen Rusland in te krijgen. Volgens de Russische agrarische waakhond Rosselchoznadzor bevatten de bloemen uit ons land ongedierte.

De Vereniging van Groothandelaren en Bloemkwekerijproducten (VGB) vreest dat de Russische controles op bloemen de handel flink zullen schaden, meldt de NOS.

Waarde

Robert Roodenburg van de VGB verwacht ‘opstoppingen aan de grens’. ‘En dat is slecht want bloemen zijn dagverse producten. Elke dag dat ze langer in een vrachtwagen zitten, verminderen ze in waarde. En na een paar dagen kan je ze weggooien.’

Rusland is vooral op zoek naar de Californische trips, een klein ongevaarlijk beestje dat overal voorkomt, zegt de sector. De branche is er dus zeker van dat Rusland de bloemen gaat tegenhouden.

Zaterdag maakte Rosselchoznadzor bekend in overleg te gaan met de Europese Commissie over de import van Nederlandse bloemen. Volgens de Russen bevatten de bloemen ongedierte dat een ‘ernstige hygiënische bedreiging’ vormt voor de Russische economie en landbouw.

Bloemen

Snijbloemen die naar Rusland worden geëxporteerd moeten in een laboratorium worden getest voor ze het land in mogen. De Russische waakhond heeft naar eigen zeggen al testen gedaan en het meeste ongedierte vonden de onderzoekers op Nederlandse bloemen. In totaal werden de bloemen uit vijftien landen getest.

Rusland uitte zorgen over bloemen uit Nederland toen het kabinet zich ging inzetten voor een speciaal MH17-tribunaal. Minister Bert Koenders (PvdA, Buitenlandse Zaken) ging naar de vergadering van de VN-Veiligheidsraad in New York om zich hiervoor hard te maken, maar Rusland blokkeerde de komst van het tribunaal.

Vorig jaar importeerde Rusland voor ongeveer 205 miljoen euro bloemen uit Nederland. De import van fruit, groenten, vlees, gevogelte, vis, melk en zuivelproducten uit de Europese Unie werd eerder al opgeschort als reactie op de economische sancties tegen Moskou.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.