nederland

‘Miljoenen extra naar verpleeghuis en kinderopvang’

Door Servaas van der Laan - 20 augustus 2015

Het kabinet maakt de komende jaren honderden miljoenen extra vrij voor verpleeghuizen en kinderopvang. De extra zorguitgaven zijn een verlangen van de PvdA.

Dat meldt de Telegraafdonderdag.

Verpleeghuizen

De komende jaren wordt ongeveer 200 miljoen uitgetrokken om de kwaliteit van verpleeghuizen te verbeteren. Ook zal er zo’n 145 miljoen extra naar de opvang van kinderen gaan.

Het vaderschapsverlof zal onder meer worden uitgebreid en peuterspeelzalen krijgen extra geld. Ook de inkomensafhankelijke combinatiekorting gaat omhoog voor ouders met jonge kinderen.

Defensie

In het voorjaar waren de VVD en PvdA al overeengekomen dat er extra geld kon worden uitgetrokken. Al eerder werd duidelijk dat de VVD de extra miljoenen vooral aan Defensie wilde besteden.

Nu wordt duidelijk waar de ‘PvdA-miljoenen’ aan zullen worden besteed. De afgelopen jaren werd er juist bezuinigd op defensie en zorg.

Koopkracht

De definitieve plannen zullen op Prinsjesdag bekend worden gemaakt. Naar verwachting zal uit de begroting voor het komend jaar ook blijken dat de koopkracht voor de meeste mensen zal stijgen.

Vooral ouderen en uitkeringsgerechtigden zouden er op vooruit komen. Ook mensen met een baan blijven naar verwachting in de plus.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.