nederland

Márcia en Gláucio mogen in Nederland blijven

Door Shari Deira - 31 augustus 2015

De achttienjarige Márcia en de dertienjarige Gláucio Ventura Tiago worden niet uitgezet, en krijgen alsnog een verblijfsvergunning. Het gezin heeft het detentiecentrum in Zeist inmiddels verlaten.

Hulporganisatie Defence for Children meldt dat ook de moeder van de twee niet terug hoeft naar Angola. De vader moet het land wel verlaten. Vrijdag vliegt hij naar Angola. Het gezin wordt maandag overgebracht naar de gezinslocatie in Gilze Rijen.

Asiel

Márcia kwam al op jonge leeftijd naar Nederland en Gláucio is zelfs hier geboren. Toch zouden ze Nederland moeten verlaten, omdat de immigratiedienst IND eerder al te kennen heeft gegeven dat het gezin geen kans maakt op asiel in Nederland.

De kinderen zijn intussen goed ingeburgerd: Márcia wil Rechten studeren aan de Erasmus Universiteit en Gláucio zit in 2 havo. Márcia en Gláucio spreken geen Portugees waardoor ze zich niet verstaanbaar zouden kunnen maken in Angola.

Oorlogsmisdaden

De twee vielen niet onder het kinderpardon omdat hun vader militair is geweest in Angola en daardoor mogelijk oorlogsmisdaden heeft gepleegd. De vader heeft de zogeheten 1F-status.

Het gezin zou de keuze voorgelegd hebben gekregen om allemaal het land te verlaten, of alleen vader. Zij hebben er dus voor gekozen dat alleen de vader teruggaat naar Angola.

Defence for Children zette zich in voor het gezin: er was volop media-aandacht voor de zaak en voor vandaag stond een protest gepland aan de poort van het detentiecentrum in Zeist. De bijeenkomst wordt nu omgedoopt tot ‘kinderrechtenfeestje’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.