nederland

Nederlanders zitten niet te wachten op meer migranten

Door Servaas van der Laan - 15 augustus 2015

Onder Nederlanders is de wil om meer migranten op te nemen aanzienlijk laag. Slechts 24 procent van de Nederlanders ziet dit zitten.

Dit komt naar voren in een onderzoek onder ruim tweeduizend Nederlanders dat I&O Research uitvoerde in opdracht van de Volkskrant.

Geen draagvlak

Uit het onderzoek blijkt dat het draagvlak om meer migranten toe te laten ontbreekt. Van de ondervraagden vindt 76 procent het geen goed idee om meer migranten toe te laten dan nu gebeurt.

Daarnaast wil 45 procent dat er minder migranten naar Nederland komen. Vooral economische migranten blijken nauwelijks welkom te zijn. De meeste Nederlanders geloven er helemaal niks van dat deze migranten goed zouden zijn voor onze economie. Ruim drie kwart van de Nederlanders wil dat er minder economische migranten in Nederland worden toegelaten.

Oorlogsvluchtelingen

Over oorlogsvluchtelingen zijn Nederlanders een stuk genuanceerder. Slechts een kwart van de Nederlanders wil dat er minder oorlogsvluchtelingen naar Nederland komen.

Ongeveer 42 procent heeft er geen problemen mee als er meer oorlogsvluchtelingen worden toegelaten.

Politieke partijen

De afwerende houding tegen vreemdelingen heerst vooral onder stemmers op de partijen PVV, VVD en CDA. Voor de partijen D66 en PvdA ligt dat anders. Van de stemmers op die partijen wil slechts 18 procent dat er minder migranten moeten worden toegelaten. Het idee dat vluchtelingen in de regio moeten worden opgevangen, wordt onder Nederlanders breed gedragen.

Overigens lijken de meeste Nederlanders wel solidair te zijn met landen als Griekenland en Italië waar dagelijks veel bootmigranten aanmeren. Een ruime meerderheid van 62 procent vindt het eerlijker als die bootmigranten over de lidstaten worden verdeeld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.