nederland

Ongeluk bouwkranen: drie verdachten melden zich bij politie

Door Servaas van der Laan - 03 augustus 2015

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft drie personen als verdachte aangeduid in verband met het ongeluk met de bouwkranen in Alphen aan den Rijn. De personen hebben zich zelf bij de politie gemeld.

Dat heeft hoofdofficier van justitie,  Kitty Nooy, maandagavond gezegd tijdens een persconferentie.

Strafbare feiten

De verdachten hebben deze status gekregen, vooral omdat zij dan zwijgrecht hebben en recht op een advocaat. ‘Het is nog veel te vroeg om te zeggen of er strafbare feiten zijn gepleegd’, verduidelijkte Nooy. Volgens de hoofdofficier was het drietal zelf op de politie afgestapt ‘om hun verhaal te vertellen’.

Het OM is, samen met inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, een onderzoek gestart naar het ongeluk. Mogelijke strafbare feiten die moeten worden onderzocht zijn onder meer het overtreden van de arbeidsomstandighedenwet en het veroorzaken van lichamelijk letsel door schuld.

Zoektocht

Voor zover bekend zijn er geen dodelijke slachtoffers gevallen. Eén persoon werd levend onder het puin vandaan gehaald. De materiële schade loopt waarschijnlijk in de miljoenen.

Volgens burgemeester Liesbeth Spies (CDA) wordt er momenteel nog ‘met man en macht’ gezocht naar slachtoffers. ‘We gaan door tot we zeker weten dat er geen gewonden of slachtoffers onder het puin liggen’, zei Spies.

Zwarte dag

Het gebied rond het ongeval is afgezet, daar geldt een noodverordening. Volgens een woordvoerder van de politie worden ‘ongewenste mensen’ geweerd uit het gebied. Bewoners van de wijk kunnen met een geldig legitimatiebewijs wel naar binnen

Voor het bouwbedrijf dat verantwoordelijk is voor de plaatsing van de Nieuwe Julianabrug was het ‘een zwarte dag’, liet een woordvoerder weten. Het bedrijf zegt mee te leven met de getroffen personen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.