nederland

Onstuimige nacht met onweer en veel regen

Door Servaas van der Laan - 31 augustus 2015

Nederland is de afgelopen nacht geteisterd door noodweer met veel regen en onweer. Straten zijn onder water gelopen en op sommige plaatsen brak brand uit na blikseminslag.

Delen van Nederland zijn in de nacht van zondag op maandag geteisterd door noodweer.

Weerinstituut KNMI had vanwege de zware onweersbuien code oranje afgegeven voor Zuid-Holland, Utrecht, Overijssel en Gelderland. Dat gebeurde vanwege de zware onweersbuien die over het land trokken. Om 04.44 uur werd de code oranje afgeschaald. Code geel voor gevaarlijk weer bleef wel van kracht.

Veel bliksem

Weeronline.nl meldde omstreeks 04:00 uur dat de bliksem sinds middernacht zo’n 1500 keer is ingeslagen. Dat had soms grote gevolgen. Zo brak na een blikseminslag onder meer brand uit in een molen in Terwolde (Gelderland). Het gebouw ging in vlammen op.

Ook in het Gelderse Laren brak na een blikseminslag brand uit. Het vuur woedde in het rieten dak van een woning. Om te voorkomen dat het vuur zich zou verspreiden, haalden brandweerlieden een deel van het riet weg. Die aanpak bleek succesvol: de boerderij bleef grotendeels intact.

Veel regen

Ook viel in delen van het land extreem veel regen. Volgens Weeronline hadden vooral de Betuwe en het gebied van de Drechtsteden het zwaar te verduren. In Zaltbommel ging het volgens weeronline zelfs om 80 millimeter neerslag in 24 uur. ‘Een hoeveelheid van circa 80 mm valt normaal in een hele augustusmaand’, meldt de weersite.

De gemeente Zaltbommel sloeg dan ook alarm op Twitter. Inwoners werden gewaarschuwd waardevolle spullen ‘hoog en droog’ te zetten. ‘Het riool staat vol, de gemalen draaien op volle kracht’, meldt de gemeente.

Ook inwoners van het Noord-Brabantse Grave hielden het niet droog. Volgens de politie liep een aantal woningen in de omgeving van het centrum onder water. Op sommige plaatsen stond het water 15 centimeter hoog. In het nabijgelegen Nijmegen brak volgens de politie een dammetje bij een vijver door, met wateroverlast tot gevolg.

De brandweer in Zuid-Holland-Zuid riep zondagavond laat op het alarmnummer 112 alleen bij noodgevallen te bellen. ‘We kunnen relatief weinig doen aan water dat via het riool woningen binnenkomt’, benadrukte het korps.

Door de zware regenval werden volgens de brandweer putdeksels omhoog gedrukt. Daardoor kunnen volgens brandweer Zuid-Holland-Zuid gaten in het wegdek ontstaan, die niet altijd zichtbaar zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.