nederland

Politie schiet doorgedraaide man neer in asielzoekerscentrum

Door Shari Deira - 13 augustus 2015

De politie heeft in een asielzoekerscentrum in het Gelderse Winterswijk een doorgedraaide man neergeschoten. De man is gewond naar het ziekenhuis gebracht.

Volgens de politie verbleef de man in het asielzoekerscentrum, maar het is niet bekend waar hij vandaan komt. Ook is niet duidelijk wat de aanleiding was voor zijn gedrag.

Schot

De politie kreeg donderdagochtend een melding dat er iemand was ‘doorgedraaid’. De man zou een gevaar vormen voor zijn omgeving. ‘Ze hebben op allerlei manier geprobeerd deze man tot bedaren te brengen,’ zegt een politiewoordvoerder tegen Omroep Gelderland.

Agenten losten eerst een waarschuwingsschot en schoten daarna gericht. Behalve de man zelf is niemand gewond geraakt bij het incident. ‘Hij ligt op dit moment in het ziekenhuis.’ De woordvoerder spreekt van een ‘sterke dreiging’: ‘Agenten schieten niet zomaar.’

In het asielzoekerscentrum aan de Amstelstraat in Winterswijk is plek voor ongeveer vijfhonderd bewoners. Het centrum bestaat uit zelfstandige wooneenheden.

Geweld

Hoewel de politie er niet altijd aan te pas hoeft te komen, komt geweld in asielzoekerscentra en aanmeldcentra voor asielzoekers geregeld voor.

In het interne meldsysteem voor veiligheidsincidenten staan honderden meldingen van agressie-incidenten geregistreerd. In veel gevallen gaat het om intimidatie, scheldpartijen, bedreigingen en ook fysiek geweld.

Als de situatie gewelddadig dreigt te worden, is er in aanmeldcentra een alarmknop voor medewerkers en komt de beveiliging in actie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.