nederland

PVV plaatst Koran-tekst op billboards in Utrecht

Door Servaas van der Laan - 10 augustus 2015

De PVV in Utrecht heeft een citaat uit de Koran geplaatst op billboards langs de weg. De partij reageert daarmee op de ‘positieve boodschap van de profeet Mohammed’ die door stichting Tasmim op borden in de stad werd geplaatst.

‘De beste zijn degene die het beste zijn naar hun vrouwen – Profeet Mohammed,’ luidt de tekst die sinds kort is te lezen op billboards in de stad Utrecht. De tekst is afkomstig van stichting Tasmim die graag ‘positieve boodschappen van de profeet Mohammed’ wil verspreiden onder niet-moslims.

Andere tekst

Sinds maandag krijgen inwoners van Utrecht nog een andere tekst van de profeet Mohammed te zien op billboards. Maar deze keer is de tekst niet afkomstig van stichting Tasmim.

‘Maar de vrouw van wie jullie ongehoorzaamheid vrezen, vermaant haar, laat haar alleen in haar rustplaatsen en slaat haar,’ is te lezen op de billboards. Deze tekst, eveneens een citaat uit de Koran, is afkomstig van de PVV in de provincie Utrecht. ‘Toen er in de straten van Utrecht posters verschenen met een tekst alsof de vrouw in de islam níet minderwaardig en onderdanig wordt behandeld, leek het ons wenselijk om dan op dezelfde manier aandacht te vragen voor deze misstanden via het plaatsen van billboards,’ laat fractievoorzitter René Dercksen weten in een persbericht.

Verborgen vrouwen

De partij wil met de posters ook aandacht vragen voor de ‘verborgen vrouwen’ in Nederland. Uit het onderzoek ‘Opgesloten in eigen huis’ van het Verwey Jonker Instituut bleek dat 200 tot 250 vrouwen in gedwongen isolement leven in Den Haag.

Fractievoorzitter Dercksen zegt in het persbericht: ‘Het Verwey Jonker Instituut stelde vast dat een forse groep vrouwen in Den Haag elke vorm van mensenrechten wordt onthouden. Dat is in andere steden natuurlijk niet anders. Deze vrouwen zitten letterlijk gevangen in hun huizen, natuurlijk vooral als gevolg van de toenemende islamisering.’

Stichting Tasmim was nog niet bereikbaar voor commentaar. Op de Facebookpagina van het project ‘De Boodschapper’ van de stichting is te lezen: ‘PVV Utrecht heeft als tegenreactie (haatreactie) op onze borden, nu eigen posters door de stad laten hangen in Utrecht om de Islam in een kwaad daglicht te zetten.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.