nederland

Rutte betreurt gevoel van miskenning Indische gemeenschap

Door Servaas van der Laan - 15 augustus 2015

Premier Mark Rutte (VVD) betreurt het dat er onder Indische Nederlanders een gevoel van miskenning heerst over het leed dat is aangericht in voormalig Nederlands-Indië. Dat zei Rutte in een toespraak tijdens de herdenking van de capitulatie van Japan.

‘Bij de Indische gemeenschap is een gevoel van miskenning blijven bestaan over het gebrek aan begrip bij anderen voor de ondergane oorlogsverschrikkingen in Azië. Dat betreur ik,’ zei de premier tijdens de zeventigste herdenking van de slachtoffers bij het Indisch Monument in Den Haag.

Blijvende aandacht

‘Zeventig jaar na de Japanse capitulatie zijn we ons er meer dan ooit van bewust dat dit deel van onze geschiedenis blijvende aandacht en een actieve herinnering vraagt. Laat ons daar samen voor zorgen. Laat ons ervoor zorgen dat het gevoel van onbegrip en het verdriet dat velen daarover hebben gehad of nog hebben, langzaam maar zeker wordt weggenomen’, zei Rutte tot de enkele duizenden aanwezigen.

Veel van de aanwezigen waren geëmotioneerd, omdat ze zelf onder de Japanse bezetter in Nederlands-Indië leed hebben doorstaan of hun ouders en grootouders. Tijdens de herdenking werd de Indische Klok geluid, er werd muziek gespeeld en er was een voordracht van acteur Eric Schneider, die werd geboren in Nederlands-Indië, en zijn zoon Beau Schneider. Koning Willem-Alexander legde als eerste een krans bij het monument.

Geen bevrijding

Japan capituleerde op 15 augustus 1945, maar volgens de stichting achter de herdenking liet de echte bevrijding vervolgens nog op zich wachten.

‘Op de oorlog volgde een chaotische en gewelddadige periode. Velen konden de kampen lange tijd niet verlaten. Vele anderen werden alsnog geïnterneerd.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.