nederland

Socioloog WRR: hele samenleving profiteert van immigranten

Door Servaas van der Laan - 11 augustus 2015

Het idee dat immigranten de samenleving geld kosten, is achterhaald. Hun komst leidt juist tot economische groei waar iedereen van profiteert.

Dat zegt socioloog Monique Kremer van de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid in de Volkskrant.

Achterhaald

‘Het idee dat migranten altijd geld kosten, is achterhaald,’ stelt Kremer. ‘Gemiddeld gold dat voor de oude groep uit Marokko en Turkije. Zij werden hierheen gehaald voor laaggeschoold werk, dat vervolgens weer uit Nederland verdween. De laatste berekeningen laten zien dat nieuwe migranten uit Oost-Europa juist een bijdrage leveren aan de schatkist. Als mensen werken, kosten ze geen geld, maar leveren ze een bijdrage.’

De stelling dat vrije migratie en de verzorgingsstaat niet samengaan, gaat volgens de socioloog niet altijd op. ‘Het idee is dat migranten de solidariteit in de samenleving ondergraven, omdat ze meer uit het systeem nemen dan ze teruggeven. Dat kan, maar het hoeft niet. Het ligt eraan wie zij zijn en welke rechten je ze geeft. Dat laatste kun je veranderen en daarvoor pleit ik ook.’

Verdringing?

Voor verdringing op de arbeidsmarkt door de komst van vele laaggeschoolde personen is Kremer niet bang. Volgens de socioloog komt dit ‘in sommige, kleine sectoren’ voor en treft het vrijwel altijd ‘andere immigranten met dezelfde lage kwalificaties als de nieuwkomer’.

Toch is de huidige werkloosheid onder immigranten in Nederland hoog. Waarom zou dat in de toekomst anders zijn? Volgens Kremer moeten we daarvan leren en ervoor zorgen ‘dat de geschiedenis zich niet herhaalt’.

Wees selectief

De vraag is hoe dan ook of er voor de honderdduizenden bootmigranten uit falende staten wel plaats is op de westerse arbeidsmarkt. Kremer zegt daarop dat de grenzen niet voor iedereen open moeten.

‘Ik pleit er ook niet voor alle grenzen zomaar open te zetten. Als je wil dat migratie en een verzorgingsstaat samengaan, moet je selectief zijn. Bij politieke vluchtelingen kun je geen onderscheid maken. Bij wie de status niet krijgt, kun je beoordelen of hij of zij een bijdrage kan leveren aan onze economie’.

Arbeidsinspectie is douanier

Migranten die we niet willen, moeten we volgens Kremer dus kunnen weren van de arbeidsmarkt. Maar hoe kan dat nu er binnen de Schengenzone geen douanes meer zijn en de buitengrenzen lek zijn?

Kremer: ‘Je kunt het doen via de regels op de arbeidsmarkt, zoals het handhaven van minimumlonen. De arbeidsinspectie en andere inspectiediensten die op deze regels moeten toezien, zijn onze nieuwe douaneposten. Daarop moet je niet bezuinigen. Als we zorgen dat in Nederland aan werknemers niet minder wordt betaald dan het minimumloon, komen er ook minder migranten.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.