nederland

‘Spekman moet seizoenskaart Utrecht inleveren!’

Door Servaas van der Laan - 31 augustus 2015

Een financiële deal tussen de gemeente Utrecht en de gelijknamige voetbalclub leverde toenmalig wethouder Hans Spekman (PvdA) een seizoenskaart voor het leven op. Nu de deal uitloopt op een financieel fiasco moet Spekman die kaart inleveren, vindt de VVD.

De redding van FC Utrecht zou de belastingbetaler geen cent kosten, beloofde wethouder Hans Spekman in 2003 toen hij de gemeenteraad zo ver kreeg om het reddingsplan te steunen.

Lening

De gemeente leende 25 miljoen euro aan de noodlijdende club waarmee een faillissement kon worden afgewend. Als dank kreeg Spekman een seizoenskaart voor het leven van FC Utrecht.

Maar nu wordt duidelijk dat de gemeente van dat bedrag 20 miljoen euro nooit meer zal terugzien. Stadioneigenaar en bouwbedrijf Memid, aan wie het bedrag werd geleend, is failliet verklaard. Maandag werd duidelijk dat het geld definitief zal moeten worden afgeschreven.

Onder de grasmat

‘De geleende miljoenen blijven nu voor eeuwig onder de grasmat van stadion Galgenwaard begraven’, klaagt VVD-raadslid Willem Buunk. Volgens de VVD-fractie moet de belastingbetaler nu alsnog de rekening betalen van ‘dure beloftes’ van Spekman. ‘Spekman kreeg als dank een jaarkaart voor het leven. De VVD gaat ervan uit dat Spekman zijn seizoenskaart voor het leven teruggeeft.’

Het faillissement van Memid houdt de Utrechtse gemeenteraad nu al vier jaar bezig. Met de definitieve afschrijving van de geleende miljoenen komt daar in ieder geval een einde aan. VVD-raadslid Buunk: ‘Het geld is met loze beloftes uitgeleend, maar het komt nooit meer terug.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.