nederland

Stalkende ex-vriend van Raja had wapen, politie greep niet in

Door Shari Deira - 17 augustus 2015

De politie wist dat Ferry de G., die in juni zijn ex-vriendin Raja uit Hoofddorp doodschoot, een vuurwapen had en lid was van een schietclub. Het was bekend dat de vrouw (35) door haar ex werd geïntimideerd, maar het wapen werd niet in beslag genomen.

Raja had de relatie met de G. verbroken en werd sindsdien door hem gestalkt. Toch werd het wapen niet in beslag genomen, blijkt uit onderzoek van De Telegraaf.

Brief

De G. had afluisterapparatuur in het huis en de auto van het slachtoffer geplaatst. In mei ging Raja naar de politie en deed haar verhaal. Ze vertelde ook dat haar ex-vriend over een vuurwapen beschikte en lid was van een schietclub.

De politie is toen wel in het huis van De G. geweest voor ‘een controle’. ‘Dit omdat zijn gedrag niet paste bij een houder van een wapenvergunning,’ zegt de politie Noord-Holland tegen de krant. De politie heeft ook een brief achtergelaten, maar daar reageerde De G. niet op.

Het is niet duidelijk waarom de politie niet heeft doorgezet. ‘We willen voor de familie van Raja zo goed mogelijk onderzoek doen.’

Een van de beste vriendinnen van Raja zegt dat de politie niet echt meewerkte toen het slachtoffer in mei langsging: ‘De agent zei letterlijk: belt u maar als er echt iets gebeurt, mevrouw. De kans is groter dat er een vliegtuig op uw dak valt, dan dat hij u wat aandoet.’

De politie heeft naar eigen zeggen Raja aangeraden om aangifte te doen, maar wilde zij het zelf bij een melding houden en met haar ex gaan praten. Op maandag 22 juni schoot De G. zijn ex-vriendin dood in de buurt van haar nagelstudio in Hoofddorp.

Verpleegkundige

De moord op Raja doet denken aan die op 28-jarige Linda vorige week. De verpleegkundige werd doodgeschoten op de parkeerplaats van het TweeSteden ziekenhuis. Haar ex-vriend John F. ging er meteen vandoor en meldde zich een dag later alsnog bij de politie.

Woensdag liet de politie weten intern onderzoek te doen naar aangiftes die er tegen John F. zijn gedaan. Behalve Linda bedreigde hij ook twee andere ex-partners.

‘Alle aspecten en aangiftes zullen daarbij aan de orde komen, want we willen goed in kaart brengen hoe alles is gelopen. Als het onderzoek is afgerond, zullen we daarover met een verklaring naar buiten komen,’ zei een politiewoordvoerder.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.