nederland

Tweede Kamer al voor dood Cecil voor verbod jachttrofeeën

Door Carla Joosten - 11 augustus 2015

Carla Joosten is redacteur van Elsevier en ziet dat de Tweede Kamer al voordat Cecil wereldberoemd werd, een ban wilde op jachttrofeeën.

Waar is Marianne Thieme? In de wereldwijde ophef over de Amerikaanse tandarts die de leeuw Cecil in Zimbabwe doodschoot, ontbreekt haar stem. De leider van de Partij voor de Dieren geeft niet thuis. Ook desgevraagd niet.

Ze ligt volgens haar medewerker niet op het strand. ‘Da’s niks voor haar.’ Thieme is druk met een nieuw boek. Ach, het is met Cecil ook wel erg goedkoop scoren voor een partij die dierenwelzijn politiek agendeerde.

Jagen is vandaag de dag zo omstreden dat de nieuwe Natuurwet bijna regels had bevat die volgens de jagers neerkwamen op een ‘sterfhuisconstructie’.

Staatssecretaris van Landbouw Sharon Dijksma (PvdA) wilde de jagers nog slechts op konijn, haas, wilde eend, houtduif en fazant laten schieten als ze eerst een ‘afschotplan’ maakten. Kafka in de jachtvelden.

Tegen de trofeejacht

Medio juni lag er plots een compromis van de jachtminnende VVD en ­coalitiepartner PvdA, die eigenlijk voor afschaffing van de jacht is. Jagers hoeven alleen achteraf hun buit te melden. Thieme verweet de PvdA kiezersbedrog.

Boosheid is in Den Haag meestal betrekkelijk. Zo diende Thieme in hetzelfde debat met VVD-Kamerlid Rudmer Heerema een motie in die Dijksma opdraagt de import van jachttrofeeën ‘in nationaal dan wel Europees verband aan te pakken’.

Jungle

Gedacht werd aan de import van ivoor en tijgerhuiden; nog niet aan de kop van de koning van de jungle. De Kamer steun­-
de de motie, op de PVV na.

Heerema (37): ‘Trofeejagen is verwerpelijk. Ik lees nu dat giraffes doden een land geld oplevert voor natuurbehoud. Onzin. In het corrupte Zimbabwe gaat dat geld naar president Mugabe of illegale handelaren.’ Dat de partij van de jacht optrok met de Partij voor de Dieren vindt de VVD’er niet gek. ‘Wij zijn het op dit punt eens.’

Elsevier nummer 33, 15 augustus 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.