nederland

Tweede Kamer debatteert over ‘Europese junkie’ Griekenland

Door Elif Isitman - 19 augustus 2015

Premier Mark Rutte (VVD) verraadt zijn eigen kiezers door toch in te stemmen met een derde steunpakket, vindt PVV-leider Geert Wilders. Rutte is daarmee de ‘Pinokkio van de lage landen’.

Dit zei de PVV-leider woensdag tijdens het Tweede Kamerdebat over het derde steunpakket.

Hij verwijst hiermee naar een belofte van Rutte, die in een verkiezingsdebat kort voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 verklaarde dat hij geen nieuwe steun aan Athene wilde gegeven. Rutte gaf eerder al toe deze belofte te hebben gebroken en deed dat woensdag weer: ‘Ik had met dit soort uitspraken voorzichtiger moeten zijn dan ik was.’

De VVD ligt in het geheel onder vuur van de oppositie. De liberalen stemden dinsdag zeer tegen hun zin in met nieuwe miljardenleningen voor Griekenland. Fractieleider Halbe Zijlstra is niet aanwezig bij het debat, wat leidde tot kritiek van onder meer CDA-leider Sybrand Buma. Die wees er op dat Zijlstra niet eens in de zaal zit, terwijl het onderwerp voor de VVD zo belangrijk is. ‘Een zwak vertoon,’ aldus de CDA-leider.

Onderbreking

Wilders denkt, net als veel andere Kamerleden, dat de Grieken hun beloften van hervormingen en bezuinigingen ‘vergeten’ zodra het geld binnen is. Griekenland is volgens hem de ‘Europese junkie’. Wilders gaf al aan een motie van wantrouwen tegen de premier in te dienen tijdens het debat.

In de Kamer steunt een meerderheid van PvdA, VVD en D66 de noodhulp aan Griekenland. Dat Nederland instemt met een derde steunpakket, is daarmee eigenlijk al zeker. Met dit debat is het de derde keer dat de Kamer het zomerreces onderbreekt om te praten over de Grieken.

Jachthaven

De PvdA vindt dat nieuwe steun voor Griekenland ook goed is voor Nederland. ‘Als handelsland hebben we een groot belang bij een rustig en stabiel Europa,’ stelde PvdA-Kamerlid Henk Nijboer tijdens het debat.

Een faillissement van Griekenland zou desastreus zijn, aldus de PvdA, al is de partij er niet zeker van dat de leningen Griekenland er weer snel helemaal bovenop helpen. ‘Maar het is wel een basis’.

De harde maatregelen die de Grieken zullen moeten treffen in ruil voor noodsteun zijn ‘pijnlijk maar noodzakelijk’, maar Nijboer hoopt op externe investeringen, nu de Grieken veel overheidseigendommen, waaronder hotels met golfbanen en jachthavens, moeten privatiseren.

Geen vertrouwen

Voor het debat gaven oppositiepartijen CDA en GroenLinks aan ook tegen verdere steun te zijn. CDA-leider Sybrand Buma zei voorafgaand aan het debat dat wat hem betreft Griekenland beter uit de euro kan stappen.

Hij heeft geen vertrouwen in de Griekse regering en vindt dat het met het nieuwe pakket nog te veel onduidelijkheid is over de kosten voor de eurolanden, over afschrijvingen op de schulden en over de voorwaarden die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stelt. ‘De Nederlandse regering kan het parlement niet vragen een bijna blanco cheque te tekenen’.

De CDA, PVV, SP, ChristenUnie, SGP en 50Plus hebben hun weerstand uitgesproken tegen nieuwe hulp aan Athene. Dinsdag ging regeringspartij VVD schoorvoetend akkoord, en PvdA en D66 gaven al eerder het groene licht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.