nederland

Verwijderen vissers zelf keien? Dan wil Greenpeace geld zien

Door Elif Isitman - 06 augustus 2015

Greenpeace eist geld van de vissers als de vijf overgebleven gedumpte stenen op de Klaverbank worden verwijderd. Eerder verwijderde de Nederlandse Vissersbond zelf vijf keien, die door Greenpeace in zee gedumpt werden.

Intussen hebben de vissers door dit dreigement beroep aangetekend tegen het vonnis dat ongeveer een maand geleden is uitgesproken door de Amsterdamse kortgedingrechter, schrijft De Telegraaf.

De vissers eisten bij de procedure dat de keien zouden worden verwijderd, omdat het gevaar op kapseizen te groot zou zijn. De enorme keien zouden namelijk in de netten van de vissersboten vast kunnen komen te zitten en kunnen schade veroorzaken aan visnetten en de vangst.

Greenpeace stortte de zwerfkeien in zee in het natuurgebied de Klaverbank, op ongeveer 160 kilometer van Den Helder, naar eigen zeggen om de ‘natuur in de Noordzee te beschermen’.

Coördinaten

De Nederlandse Vissersbond haalde eerder zelf vijf van de tien gedumpte stenen uit het water. De stenen wegen ongeveer duizend kilo. Er liggen er nu dus nog vijf. Greenpeace zelf vindt de stenen niet gevaarlijk, ‘want het is precies bekend waar ze liggen.’ De organisatie publiceerde eerder de coördinaten van waar de keien zich bevinden.

Greenpeace stelde tijdens de kortgedingprocedure ‘de onderwaternatuur te willen beschermen tegen de visserij’. De rechter oordeelde daarin dat de stenenactie van Greenpeace niet gevaarlijk was.

De visserijorganisatie Visned en de Nederlandse Vissersbond willen in de toekomst niet meer geconfronteerd worden met keiendump van Greenpeace. Het is nog onduidelijk of zij nu een bodemprocedure gaan starten tegen de organisatie.

Mail

Greenpeace stuurde de organisaties een mail waarin gezegd werd dat de verwijdering van de vijf stenen in opdracht van de Vissersbond onrechtmatig is, zegt Geert Meun van Visned tegen de krant. ‘We zetten nu alle juridische punten op een rij en beoordelen later of de gang naar de rechter gemaakt wordt’.

Pavel Klinckhamers, ‘Senior Oceans Campaigner’ bij Greenpeace, erkent dat zijn organisaties de Vissersbond heeft gemaild: ‘Wij hebben die stenen daar legitiem geplaatst en die stenen zijn ons eigendom’. De vissers moeten daar volgens hem ‘van afblijven’. Klinckhamers zegt het conflict zonder rechter te willen oplossen.

Greenpeace dumpte in 2011 al stenen en houten zeepaarden in de Noordzee. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu legde de organisatie toen een dwangsom op vanwege het overtreden van de Waterwet. Maar de Raad van State oordeelde vorig jaar dat die dwangsom onrechtmatig was omdat de stenen en zeepaarden niet kunnen worden beschouwd als ‘afvalstoffen’. Daarmee hadden de milieuactivisten de Waterwet niet overtreden en was de dwangsom om die reden onrechtmatig.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.