nederland

Verzet in Nijmegen tegen ‘getto’ van Eritreeërs

Door Shari Deira - 17 augustus 2015

Nederlandse gemeenten hebben moeite om goede huisvesting te vinden voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning. De gemeente Nijmegen is van plan honderd jonge Eritreeërs bij elkaar te huisvesten in een voormalig studentencomplex.

VluchtelingenWerk Nederland ziet maar weinig in het voornemen omdat het de integratie van de Eritreeërs zou belemmeren en kan leiden tot gettovorming, meldt de Volkskrant maandag.

Verbouwing

Het gaat om een groep van ongeveer honderd mannen tussen de 18 en 23 jaar uit Eritrea. Na een korte verbouwing kunnen zij in oktober intrek nemen in het complex in Lent, een deel van de gemeente Nijmegen, tot zeker in 2019.

PvdA-raadslid Giselle Schellekens ziet niets in het plan: ‘Deze Eritrese jongemannen moeten inburgeren en de Nederlandse gewoonten leren, maar dat is lastig als je tussen 99 andere Eritreeërs zit,’ zegt Schellekens tegen de krant.

Het stadsbestuur heeft nog geen definitief besluit genomen over het plan, dat gebeurt in september. Maar dat er een ander plan komt, lijkt onwaarschijnlijk. Verantwoordelijk wethouders Bert Frings (GroenLinks) en Bert Velthuis (SP) zeggen dat de gemeente geen andere keus heeft vanwege de grote toestroom asielzoekers.

Volgens Frings kunnen de jongemannen elkaar juist ondersteunen bij hun integratie. ‘Nijmegen heeft te weinig woningen om ze los van elkaar te huisvesten. Bovendien kunnen jonge vluchtelingen geen hoge huren betalen.’

Huisvesting

Gemeenten moeten voor het eind van het jaar gezamenlijk 20.000 vluchtelingen met een verblijfsstatus huisvesten. Dit terwijl er een tekort is aan sociale huurwoningen. VluchtelingenwerkNederland heeft er dan ook begrip voor dat gemeenten kiezen voor alternatieve huisvesting, die misschien minder ideaal is.

Vorige maand was er veel te doen over een voornemen van de gemeente Stichtse Vecht om vluchtelingen te huisvesten. De gemeente is van plan diverse alleenstaande vluchtelingen met een verblijfsstatus samen te laten wonen in één huis. Zo wil de gemeente de ‘schaarse woonruimte’ zo efficiënt mogelijk inzetten.

Er zijn ook bedrijven die juist profiteren van de beperkte woonruimte waarover gemeente beschikken. Europese bedrijven die zijn gespecialiseerd in tijdelijke containerwoningen hebben het druk vanwege de komst van vluchtelingen.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers maakt behalve van sociale huurwoningen, ook gebruik van leegstaande kantoorpanden om nieuwkomers op te vangen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.