nederland

VN: overheid moet ‘kenmerken slavernij’ Zwarte Piet uitbannen

Door Thomas Borst - 28 augustus 2015

De Nederlandse overheid moet een actieve bijdrage leveren om alle negatieve stereotyperingen die aan Zwarte Piet vastzitten, uit te bannen. Zo oordeelt een comité van de Verenigde Naties voor de Rechten van de Mens vrijdag.

Kenmerken waarbij mensen kunnen denken aan het slavernijverleden moeten verdwijnen bij de Zwarte Pieten. Het comité van VN treedt op tegen rassendiscriminatie en publiceerde vrijdag het onderzoeksrapport (pdf) over Nederland. De belangrijkste punten van het rapport op een rij:

1. De Nederlandse overheid moet zich actiever opstellen om de negatieve stereotyperingen rondom Zwarte Piet uit te bannen. Dit betekent dat Zwarte Piet er anders uit moet komen te zien in de toekomst.

2. In het rapport staat onder meer dat er een nationaal actieplan tegen rassendiscriminatie moet komen. Dit omdat de Nederlandse politie zich ‘schuldig maakt aan etnische profilering’.

3. Ook moet de overheid meer maatregelen nemen tegen racistisch pestgedrag in het onderwijs. Dat gebeurt te weinig in Nederland volgens het comité.

4. Een andere aanbeveling voor de onderwijssector is dat er meer aandacht moet worden besteed voor het Nederlandse slavernijverleden in de geschiedenislessen.

Leden commité

Elk VN-land wordt om de vier jaar beoordeeld of zij zich wel aan de getekende VN-verdragen houden. Een Nederlandse delegatie was vorige week in Genève om te praten met het comité.

The Comittee on the Elimination of Racial Discrimination, CERD, besprak onder meer wat de rol van de overheid was bij arbeidsdiscriminatie. De situatie rondom Zwarte Piet was ook een belangrijk agendapunt.

Het CERD bestaat uit zeventien leden van verschillende nationaliteiten. Een aantal van hen komt uit landen die niet geheel onomstreden zijn als het gaat om rassendiscriminatie.

Asscher tevreden

Minister Lodewijk Asscher (PvdA, Sociale Zaken) kan zich vinden in de conclusies van het VN-rapport. ‘Ik vind het goed dat ze niet zeggen dat de overheid Zwarte Piet moet verbieden. Ze geven aan dat de traditie er voor iedereen moet zijn, dat is precies wat ik ook zeg.’

Asscher zegt dat de traditie al bezig is met veranderen, door bijvoorbeeld de gekleurde pieten. Hij garandeert dat het debat tussen voor- en tegenstanders op een ‘normale en beschaafde manier’ verder kan. De minister wil in ieder geval niets opleggen of verbieden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.