nederland

Voorstel Kamp over gaswinning Noordzee stuit op verzet van PvdA

Door Elif Isitman - 12 augustus 2015

Politieke partijen reageren gemengd op het voorstel van minister Henk Kamp van Economische Zaken om te kijken hoe er meer gas uit de grond onder de Noordzee kan worden gehaald. Kamp vindt dat het winbare Noordzeegas kan helpen om de afhankelijkheid van importgas uit Rusland te beperken.

Hoewel Nederland in 2050 niet meer afhankelijk zou moeten zijn van fossiele brandstoffen, lukt het maar nauwelijks om met windmolens en zonnepanelen voldoende energie op te wekken.

Kamp zegt dat het Noordzeegas dat nog te winnen valt, kan helpen de importafhankelijkheid van Nederland te beperken. De fossiele brandstoffen, zoals gas, zouden daarbij ook van ‘cruciale betekenis’ zijn voor de maatschappij in de ‘geleidelijke transitie naar een volledig duurzame energievoorziening’ in 2050.

‘Onzinnig’

Regeringspartij PvdA steunt het voorstel van Kamp niet. Kamerlid Jan Vos zegt in een reactie op het voorstel dat het geven van subsidies om gas uit de Noordzee te winnen ‘onverstandig’ is.

Gasbedrijven hebben volgens Vos geen geld nodig. Wanneer er dan toch subsidie verstrekt wordt, moet dat volgens hem aan ‘groene bedrijven’ worden gedaan. ‘Ook nu er minder gas uit de bodem in Groningen wordt gehaald, is er voldoende om iedereen van gas te voorzien,’ aldus Vos.

Ook de linkse oppositiepartijen leveren partijen tegen het plan van Kamp. Gaswinning in de Noordzee zou een overgang naar een ‘schone economie’ dwarsbomen, zegt GroenLinks-kamerlid Liesbeth van Tongeren.

De SP steunt gaswinning in de Noordzee als het Groningen sneller ontlast. Maar ‘als het duurder is dan gas van Rusland kopen, dan is het onzinnig,’ zegt SP-Kamerlid Eric Smaling.

Betaalbaar

D66 en PVV zijn positiever gestemd over het plan van Kamp. ‘Het is in ieder geval goed nieuws dat minister Kamp nu zegt dat we  niet afhankelijker moeten worden van Poetin,’ luidt het oordeel van D66. Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven vraagt zich daarbij af waarom de PvdA tegen een plan is dat de Nederlandse afhankelijkheid van Poetin zou verminderen.

De PVV vindt dat gaswinning uit de Noordzee energie betaalbaar houdt en dat daarmee de winning in Groningen verder omlaag gedraaid kan worden.

Het CDA is naar eigen zeggen nog voorzichtig. De partij wil vooral weten wat de kosten en baten zijn van gaswinning, ‘ook ten opzichte van energiebesparing’.

Uit cijfers van TNO en het ministerie van Economische Zaken blijkt dat in de onontdekte velden in de Noordzee mogelijk nog ruim 165 miljard kuub aan winbaar gas zit. Ook is er potentieel nog 118 miljard kubieke meter gas in de bekende velden.

Eind 2010 heeft de regering al maatregelen genomen om gaswinning op de Noordzee te bevorderen. Bedrijven kunnen in aanmerking komen voor een investeringsaftrek van 25 procent.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.