nederland

Waarom juweliersvrouw Deurne definitief niet wordt vervolgd

Door Thomas Borst - 12 augustus 2015

Marina S. hoeft niet langer te vrezen voor een straf. De juweliersvrouw schoot vorig jaar maart twee overvallers dood in juwelierszaak Goldies, maar wordt hiervoor definitief niet vervolgd.

Dat heeft het gerechtshof van Den Bosch bepaald. Het Openbaar Ministerie (OM) oordeelde in september vorig jaar hetzelfde, maar de nabestaanden van de overvallers begonnen een beklagprocedure bij het hof om Marina S. alsnog te laten vervolgen.

Advocaat Bénédicte Ficq, die de familie van de nabestaanden bijstond, vroeg een zogeheten artikel-12-procedure aan. ‘Mijn cliënten vinden dat de rechter een oordeel moet vellen,’ liet Ficq weten aan het AD. Zij sprak eerder uit ‘hoopvol’ te zijn over de uitspraak van de rechters.

Noodweer

Het OM gaf bij de uitspraak aan dat de juweliersvrouw vanuit noodweer handelde. Dit houdt in dat ze niet strafbaar is omdat ze noodzakelijke verdediging pleegde. Het feit dat de vrouw sinds een overval in 2010 aan een posttraumatische stress-stoornis lijdt, woog ook mee met de beslissing.

Uit beelden die het OM toonde, werd duidelijk dat er twee overvallers binnenkwamen in de juwelierszaak. Juwelier Willy S. werd platgespoten met pepperspray door de overvallers en er werd nog meer geweld gepleegd.

Zijn vrouw Marina zag de mishandelingen vanuit het kantoor van de winkel aan, waarna ze direct het vuur opende op de mannen.

Met een illegaal wapen loste ze een eerste schot dat een van de overvallers direct fataal werd; de kogel doorboorde zijn hart. De tweede overvaller werd even later geraakt en kwam ook om.

Man wel vervolgd

Willy S. werd in april van dit jaar wel vervolgd vanwege verboden wapenbezit. Hij kreeg honderd uur taakstraf en een voorwaardelijke celstraf van vier maanden. De juwelier beschikte in zijn winkel over een pistool met munitie (38 patronen), een stroomstootwapen en een busje traangas.

S. wist dat hij geen wapens in zijn winkel had mogen bewaren; hij moest eerder al een vuurwapen en wapenvergunning inleveren na een geweldsdelict.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.