nederland

Worden rokers binnenkort ook verbannen van het terras?

Door Servaas van der Laan - 17 augustus 2015

Roken is sinds 2007 verboden in kroegen, het terras is de volgende stap. Goede zet of heksenjacht?

Beschut onder de zwarte luifels van café-restaurant ­Anvers aan de Oude Markt in Tilburg nippen stamgasten Marco (43) en Wim (47) vrijdagmiddag aan hun met alcohol aangelengde frisdrank. De vaporizer waaraan beide heren lurken, duidt op een (voormalige) sigarettenverslaving.

Dat café-eigenaar Rob Michielsen (58) een deel van zijn terras onlangs ‘rookvrij’ verklaarde, stuit bij hen op geen enkel verzet. ‘Ik denk dat Rob zijn hele terras rookvrij moet maken. Dat zou pas echt een statement zijn,’ zegt Marco. Wim: ‘Stoppen is een stuk makkelijker als je geen sigaretten om je heen ziet.’

Een sigaret opsteken terwijl een ander zit te eten. ‘Asocialer kan het niet,’ vindt Michielsen. ‘De roker moet gaan beseffen dat roken in gezelschap niet langer vanzelfsprekend is.’

Om het goede voorbeeld te geven, plaatste hij bij 24 van de 120 zitplaatsen op zijn terras een bordje ‘niet roken’. Een glazen wand schermt de niet-­rokers af van de rest. Een soort niet-rookhok dus, maar dan buiten, en op basis van goed fatsoen. ‘Ik kan moeilijk de politie bellen als ze toch een sigaretje opsteken.’

Heksenjacht

Het Tilburgse Anvers, dat vorig jaar ontstond toen restaurant De Sinjoor en café Anvers één werden, is een bekende tent. Toen het Brabants Dagblad schreef dat hier een  ‘paf-vrij terras’ kwam, maakte dat nogal wat los in de stad. ‘Te gek voor woorden, een rookvrij terras. Wij komen niet meer uit principe,’ liet een bezoeker op ­Facebook weten. ‘Eerst moesten de rokers naar buiten en vervolgens begint er een soort heksenjacht,’ schrijft een ander.

Michielsen haalt zijn schouders op. ‘Als deze mensen mijn zaak mijden omdat er nu een rookvrije zone is, dan blijven ze maar lekker weg. Zolang ik er niet­rokers voor terug krijg, vind ik het prima. Scheelt mij weer overlast.’

Zoals zo vaak is de werkelijkheid genuanceerder. Vrijwel alle bezoekers op het terras, ook de rokers, hebben begrip voor de rookvrije zone. ‘Fantastisch!’ zegt Gert (60). ‘Als ik eet, is het zo smerig als iemand naast je rookt en de wind staat verkeerd. Ik heb astma, maar de meeste mensen kijken raar op als je er iets van zegt. Ik ben niet anti-roken, maar ik wil er ook niet in blijven.’ Roker Evi (35) vindt de rookvrije zone wel ‘een dingetje’, maar zolang ze de keuze heeft, vindt ze het best.

‘Dit is geen bruin café, hier komt niet het echte uitgaanspubliek met veel rokers,’ legt stamgast Marco uit. ‘De mensen willen hier een hapje eten en een drankje drinken. Veel rokers vinden een sigaret tijdens het eten ook vies.’

Feestje

Bij cafetaria De Buffel aan de overkant zien ze dat anders. Jan (57) denkt dat Anvers veel klanten zal verliezen. ‘Want nu is het roken, straks is het mijn pilsje. Waar moet je dan nog heen?’

Angelique (48) ziet het probleem niet. ‘Het gaat hier om roken op het terras, dat is buiten hè! De wind blaast alles weg. Wat is daar nou erg aan? Als dat ook al niet meer mag…’

‘Bovendien,’ zegt Danny (44), ‘is het toch heel normaal om even aan iemand te vragen of die er problemen mee heeft als je een ­sigaretje opsteekt? Dat is gewoon een kwestie van fatsoen.’

Kijkend naar de overkant krijgt Jan bijna zin om het rookvrije feestje te verstieren. ‘Ik rook niet meer, maar ik zou bijna demonstratief daar een peukie opsteken en dan het grootste biertje bestellen dat ze hebben, heerlijk! Laat ze me wegsturen dan! Je zit toch buiten? Wat een onzin!’

De protesten doen Michielsen denken aan de tijd dat het rookverbod in de horeca werd ingevoerd, in 2007. Daaraan raakte uiteindelijk ook iedereen gewend.

‘Negentien jaar geleden mocht je in het vliegtuig roken. Kun je je dat nu nog voorstellen? En Nederland loopt achter hoor. Kijk eens naar Zuid-Afrika of Brazilië. De horeca is daar al jaren helemaal rookvrij. En in New York mag je niet meer op de stoep of in het park roken. Het is een hellend vlak en uiteindelijk gaat de roker het verliezen, daar ben ik van overtuigd. Binnen roken, daar praten we al niet meer over, buiten is het nog vrij.’

Hij probeert ervoor te zorgen dat ook bij de roker het besef doordringt dat roken op het terras hinderlijk kan zijn. ‘Net zoals het binnen is.’

Elsevier nummer 34, 22 augustus 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.