nederland

Wordt Hoek van Holland de volgende migranten-hotspot?

Door Elif Isitman - 21 augustus 2015

Nu de Franse politie de beveiliging bij Calais heeft opgeschroefd, vreest Groot-Brittannië voor een toename van het aantal migranten via Hoek van Holland. De Britten roepen de hulp in van Nederland.

Dat schrijft het AD vrijdag. Het ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigt aan de krant dat de landen over de situatie in conclaaf zijn.

Scherper

Groot-Brittannië sloot al eerder een deal met Frankrijk die leidde tot scherpere maatregelen in de Franse havenstad Calais. Er worden onder meer extra agenten ingezet en hekken, schijnwerpers en camera’s geplaatst.

De Britse regering investeert in totaal 10 miljoen euro om migranten in Calais te ontmoedigen de oversteek te maken. Zo komt er een gezamenlijke commandopost van Frankrijk en Groot-Brittannië in Calais die zich richt op het opsporen en ontmantelen van bendes van mensensmokkelaars.

Waterbedeffect

Dat illegalen ook via Hoek van Holland de Britse kust proberen te bereiken is niets nieuws. De marechaussee scherpte de maatregelen bij het havengebied eerder al aan, onder meer door honden en extra patrouilles in te zetten.

Maar Groot-Brittannie vreest met de aangescherpte regels in Calais een waterbedeffect: als de migranten niet langer via Calais de Kanaaltunnel door kunnen, zouden ze andere routes zoeken om Groot-Brittannië te bereiken. Daarom roept de regering nu de hulp in van andere havensteden langs de Noordzee.

In Hoek van Holland zouden migranten bijvoorbeeld kunnen proberen om met Engelse vrachtschepen of de ferry mee te liften. Naast Hoek van Holland, zijn andere ‘mogelijkheden’ voor migranten onder meer het Belgische Zeebrugge en het Franse Duinkerken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.