nederland

Zwaarste avondspits, code oranje beëindigd

Door Shari Deira - 31 augustus 2015

Aan het zomerse weer van de afgelopen dagen kwam maandagavond abrupt een eind door regen en onweersbuien die over het land trokken. Dat zorgde voor een drukke avondspits.

Het KNMI gaf code oranje af voor extreem weer in de provincies Noord-Brabant, Limburg en Gelderland. Voor de andere provincies gold code geel voor gevaarlijk weer. Inmiddels is alleen nog code geel van kracht in Limburg.

Windstoten

De VerkeersInformatieDienst (VID) meldt dat er maandagavond sprake was van de drukste avondspits van dit jaar. Rond 17.30 uur was het hoogtepunt met in totaal 303 kilometer file vanwege de zware regenbuien.  Dit terwijl er meestal ongeveer 100 tot 150 kilometer file staat op maandagavond.

Deze avondspits overtrof nog die van 18 mei toen er op maandagavond 256 km file stond. Vooral in het zuiden van het land en rond Breda was het maandagavond druk.

Het KNMI verwacht dat het morgen overdag wisselend bewolkt is en dat er af en toe een bui valt. De maximumtemperatuur ligt tussen de 17 en 20 graden.

Overlast

In de nacht van zondag op maandag was er op verschillende plekken in het land al sprake van zeer onstuimig weer. Reden voor het KNMI om code oranje af te geven voor de provincies Zuid-Holland, Utrecht, Overijssel en Gelderland.

Vooral de extreme regenval zorgde voor veel overlast. Verschillende straten liepen onder water en op sommige plekken brak brand uit vanwege blikseminslagen. Er is tot 80 millimeter neerslag in 24 uur tijd gevallen.

Het noodweer van afgelopen nacht heeft ongeveer 5 tot 10 miljoen euro aan schade veroorzaakt, meldde het Verbond van Verzekeraars maandag. ‘Ervaring leert dat een flinke hoosbui gemiddeld zo’n miljoen euro particuliere schade met zich meebrengt. De neerslag was echter intenser en trok over een groter gebied,’ meldde het Verbond.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.