nederland

Zwarte dag voor bouwbedrijf Julianabrug

Door Servaas van der Laan - 03 augustus 2015

Iedereen bij het bouwbedrijf Mourik dat verantwoordelijk is voor de Nieuwe Julianabrug is ‘enorm geschrokken’ door het ongeluk met de twee bouwkranen. Het familiebedrijf zegt mee te leven met de getroffen mensen.

Dit is een zwarte dag voor ons bedrijf, we zijn bijzonder ontdaan,’ laat een woordvoerder van het bedrijf Mourik weten.

Geschrokken

Iedereen binnen het bedrijf is ‘enorm geschrokken’ door het ongeluk. Mourik laat weten dat het medeleven uitgaat naar alle getroffen mensen. Wat er is gebeurd noemt de woordvoerder ‘vreselijk’.  Leden van het management en de directie van Mourik reizen maandag terug van vakantie.

Voor zover bekend zijn alle medewerkers van het bedrijf ongedeerd gebleven. Onduidelijk is nog hoeveel mensen gewond zijn geraakt.

Geen levenden onder puin

Waarschijnlijk liggen er geen levende mensen onder het puin. Twee reddingsteams van het Urban Search And Rescue (USAR.NL) met speurhonden hebben maandagavond een groot deel van de getroffen huizen en winkels doorzocht, maar niemand gevonden. De honden zijn getraind op het opsporen van levende mensen. Over eventuele dodelijke slachtoffers kunnen de reddingsteams niets zeggen.

Tot nu toe is er een man onder het puin vandaan gehaald, hij had last van zijn heup. Er zijn geen aanwijzingen dat er mensen zijn overleden, maar het wordt ook niet uitgesloten. Er zat ook een hond bekneld onder het puin. Het dier heeft het niet gered, liet de brandweer maandagavond weten.
http://www.youtube.com/watch?v=64shxza_Xew

Oorzaak

Onderzoek zal moeten uitwijzen wat er precies is misgegaan. Op de beelden is te zien dat één van de twee kranen bezwijkt en vervolgens het wegdeel en de andere kraan meeneemt in zijn val.

De hele constructie stond op een ponton op het water. De Onderzoeksraad voor Veiligheid is aanwezig en zal later een beslissing maken of er een onderzoek wordt gestart naar het ongeluk. De politie Den Haag liet al weten een onderzoek naar het voorval te zijn gestart. 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.