nederland

Aboutaleb: meer macht en geld voor de grote steden

Door Lucas Gasthuis - 01 september 2015

Nederland moet (weer) een minister voor Grote Steden en Metropoolregio’s krijgen, en de Europese Unie een Europees Commissaris voor steden en stedelijke regio’s.

De bestuurlijke piramide van Nederland moet op de kop: niet meer het Rijk bovenin en de lokale overheden onderin, maar andersom.

Te vaak ‘verlamt’ de rijksoverheid door ideologische onenigheid de slagkracht van de grote steden, die juist ‘het centrum zijn van innovatie, creativiteit en economische vernieuwing’.

Toekomst

Alle kaarten op en alle macht aan de grote steden – dit hartstochtelijke pleidooi hield Ahmed Aboutaleb (PvdA), burgemeester van Rotterdam, dinsdagavond in de zevende, door Elsevier georganiseerde HJ Schoo-lezing De roep van de stad. De HJ Schoo-lezing is vernoemd naar HJ Schoo (1945-2007), die van 1993 tot 1999 hoofdredacteur was van Elsevier.

In een uitverkochte Rode Hoed in Amsterdam hield Aboutaleb zijn gehoor voor dat de toekomst aan de grote steden en stedelijke regio’s is. Die zouden niet alleen veel meer bestuurlijke kracht moeten krijgen, maar ook meer budgetten van het rijk. Dat is nodig om te kunnen blijven concurreren op de wereldmarkt, waarop stedelijke regio’s door de ‘derde stedelijke revolutie’ ook steeds meer de dienst uitmaken.

‘Ik roep de regering en parlement op de ontwikkeling van metropoolregio’s in woord en daad met kracht te ondersteunen, voor onze welvaart en in het landsbelang,’ aldus de Rotterdamse burgemeester.

Concurrentie

Aboutaleb verwees met instemming naar landen als het Verenigd Koninkrijk, Italië en Frankrijk. Daar gaat de overdracht van budgetten en bevoegdheden van het rijk naar stedelijke regio’s vaak al heel ver. Zo moet het hier ook, aldus Aboutaleb. ‘Om de internationale concurrentie aan te kunnen, moeten we nieuwe allianties smeden en daarbij mag het bestuurlijk korset niet te strak zitten.’

Go with the flow zou voor het rijk het motto moeten zijn, aldus Aboutaleb: ‘Tegen de stroom inroeien is contraproductief. Geen bestuurslaag in stand houden omdat we er zo aangehecht zijn.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.