nederland

Activisten willen ‘racistische’ Gouden Koets in museum

Door Emile Kossen - 04 september 2015

Na de discussie over Zwarte Piet wordt nu ook een ander oer-Nederlands symbool weer in verband gebracht met racisme en slavernij: de Gouden Koets. Activisten willen de koets in een museum zien.

Op de koets, die momenteel wordt gerenoveerd en jaren uit de running zal zijn, zouden racistische afbeeldingen staan. Daarom organiseren actievoerders, van wie er velen ook actief zijn in de Zwarte Pietendiscussie, zaterdag 5 september een demonstratie op het Museumplein in Amsterdam. Ze willen dat de koets in een museum terechtkomt.

Kolonies

De discussie draait om het paneel ‘Hulde der Koloniën’, waarop te zien is hoe donkere mannen en vrouwen uit de voormalige Nederlandse koloniën Indonesië en Suriname spullen geven aan blanke Nederlanders.

De actiegroep schrijft op hun Facebookpagina dat het ‘racistische afbeeldingen zijn waarop het koloniale verleden verheerlijkt wordt.’

Historici

Historici zijn daar overigens niet zo zeker over. Tegenover het AD zegt historicus Han van der Horst dat de Gouden Koets helemaal geen koloniaal symbool is. ‘Het is een geschenk van de Amsterdamse bevolking aan koningin Wilhelmina voor haar kroning. Een kitschobject waar zij eigenlijk niet eens in wilde rijden.’

Emeritus hoogleraar Piet Emmer, expert op het gebied van de koloniën en slavernij, voegt toe dat Nederlanders ‘juist streden voor de afschaffing van slavernij’ toen de Gouden Koets in 1898 in gebruik werd genomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.