nederland

Amsterdam wil hoogopgeleide asielzoekers binnenhalen

Door Emile Kossen - 18 september 2015

Door ze de mogelijkheid te geven een eigen bedrijf te starten wil de gemeente Amsterdam hoogopgeleide migranten naar de stad lokken.

Kajsa Ollongren (D66), wethouder van Economische Zaken en locoburgemeester van Amsterdam, zegt in een interview met Het Financieele Dagblad dat dit past in het beleid om meer buitenlands talent aan te trekken.

Ollongren denkt dat de migranten die Nederland momenteel binnenkomen kunnen worden gebruikt om het Amsterdamse startupklimaat te verbeteren. ‘Ik ga me actief inzetten om, rekening houdend met wat iemand kan, een aantal van hen de mogelijkheid te bieden hier aan de slag te gaan,’ zegt ze tegen de krant. ‘Het zou fantastisch zijn als daar een paar mooie start-ups uit tevoorschijn komen.’

Tel Aviv

Volgens de wethouder kan Amsterdam een voorbeeld nemen aan de Israëlische stad Tel Aviv. Die stad nam in de jaren tachtig en negentig een groot aantal Russisch-Joodse vluchtelingen op, onder wie veel mensen met een technische achtergrond.

Nu barst het volgens Ollongren in Tel Aviv van de techbedrijven. ‘Grof gezegd hebben ze die mensen gewoon bij elkaar gezet met de opdracht iets uit te vinden en er een businessmodel bij te bedenken. Van die keuze plukken ze nu de vruchten.’

Onduidelijk potentieel

Het is onduidelijk wat het precieze opleidingsniveau is van de migranten die momenteel in Nederland asiel aanvragen. VNO-NCW gaat nu samen met de uitzendbranche de kwaliteiten van inkomende migranten in kaart brengen. COA-topman Gerard Bakker zei eerder op vrijdag dat hij ervan overtuigd is dat de instroom van migranten kansen biedt om de samenleving te verrijken.

Veel van de asielzoekers zouden uit Syrië komen. Daar gaat een kind gemiddeld 12 jaar naar school, aldus het CIA Factbook. Dat is even lang als in Togo, Botswana en Moldavië. In Nederland krijgt een kind gemiddeld 18 jaar scholing.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.