nederland

Asieldebat: Rutte verwacht EU-brede steun voor plan

Door Tom Reijner - 10 september 2015

De Tweede Kamer debatteert donderdag over het plan van het kabinet over de aanpak van migrantenstroom in Europa. Het debat kende meteen een fel begin, waarbij Geert Wilders het aan de stok kreeg met andere fractievoorzitters.

Premier Mark Rutte verwacht dat er in Europa steun zal zijn voor het plan van het kabinet om de opvang van vluchtelingen in de regio te verbeteren. De discussie in Brussel zal eerder vastlopen op de verdeling over de EU-lidstaten van de tienduizenden vluchtelingen die er nu al zijn.

Piepend en krakend

Volgens Rutte is ‘de regio’ nu behoorlijk vol en moeten we daar helpen. Er moet meer perspectief komen in de opvanglocaties in de regio voor asielzoekers, zoals onderwijs en werk.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) van Asiel voegde daaraan toe dat Nederland de asielstroom wel aankan, maar dat het ‘piept en kraakt’ in de opvang. Hij overlegt maandag met zijn Europese collega’s over het EU-asielbeleid.

Intussen heeft Joram van Klaveren van de tweemansfractie Groep Bontes/Van Klaveren het vertrouwen in het kabinet opgezegd. De ‘compleet verkeerde aanpak van de vluchtelingenkwestie’ is hem in het verkeerde keelgat geschoten. Hij denkt dat Nederland de toestroom niet meer aankan en dat Nederland hierdoor voor ‘exorbitante kosten’ komt te staan. Tunahan Kuzu, van de tweemansfractie Groep Kuzu/Öztürk, steunt de motie van wantrouwen.

Van Klaveren zei eerder in het debat dat Nederland zich in het vluchtelingenvraagstuk niet moet laten ‘gijzelen door het collectieve schuldgevoel van Duitsland’. Dat land wil ruimhartig mensen opnemen. ‘Het is een Duits probleem’, aldus Van Klaveren.

Teleurgesteld

Het plan kon tijdens het debat op flinke afkeuring rekenen van de oppositie. GroenLinks-leider Jesse Klaver is teleurgesteld dat het kabinet ‘een nog hoger hek’ rond Europa wil. Volgens hem gebeurt opvang in de regio, iets dat door staatssecretaris van Asiel Klaas Dijkhoff (VVD) wordt bepleit, al veelvuldig.

Klaver is bang dat ‘een Nederland’ zonder ruimhartig vreemdelingenbeleid misschien zelf moet worden gered, maar dan vanwege gebrek aan medemenselijkheid. Wilders ging er na die opmerking met gestrekt been in.

Dit is weer typisch ‘de GroenLinks-Efteling’, sprak de PVV-leider. Mensen in landen als Turkije, Griekenland en Hongarije zijn veilig en hoeven dan echt niet meer zo nodig naar Finland, Duitsland of Nederland te komen. ‘Maar ik snap dat ze liever hun Miele hebben in hun huurhuis in Duitsland.’

Kruitvat

Emile Roemer van de SP zei te ‘walgen’ van de PVV. Volgens hem wil Wilders wel bommen gooien op het kruitvat maar kijkt hij daarna weg voor de mensen die daar vluchten.  Ook D66-leider Alexander Pechtold veroordeelde Wilders.

Hij kan ‘blazen wat hij wil’ maar we gaan hier straks ‘in dit fatsoenlijke land 7.200 mensen opvangen die hier via een eerlijk systeem zijn gekomen’. Hij vindt het levensgevaarlijk dat Wilders volgens hem feiten verdraait en zand in de ogen strooit.

Invasie

PVV-voorman Wilders zei dat er een ‘islamitische invasie’ van Europa plaatsheeft, wat volgens hem ‘een ongemakkelijke waarheid’  is. De oppositiepartijen die tot dusver aan het woord zijn geweest, zijn allemaal negatief over de plannen van het kabinet. Maar ze kijken er anders tegenaan.

Wilders wil juist dat de grenzen dichtgaan, terwijl SP, GroenLinks en D66 van mening zijn dat Nederland mensen ruimhartig opvangt. In hun ogen is het onuitvoerbaar om mensen terug te sturen naar veilige regio’s in buurlanden.

VVD en PvdA zeiden dinsdag dat Nederland bereid is om asielzoekers via een vaste verdeelsleutel over EU-lidstaten te spreiden, maar wel met de voorwaarde dat vluchtelingen alleen welkom zijn in Europa als ze eerst dicht bij huis worden opgevangen en geregistreerd – het compromis tussen de twee regeringspartijen. Het kabinet steunt grotendeels de voorstellen van Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker, die deze gisteren ontvouwde.

Eigen regio

Maar uit het debat blijkt dat de PvdA en VVD flink van mening verschillen. Er moeten meer vluchtelingen worden opvangen in de eigen regio, op veilige plekken rond Syrië, zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra.

PvdA-leider Diederik Samsom zei juist dat er niet meer vluchtelingen moeten worden opgevangen in een land als Libanon. ‘Daar is het al veel te vol. In Libanon is een kwart van de bevolking vluchteling. Laten we ze hervestigen in Europa,’  zei Samsom. Zijlstra ging niet in op Libanon, maar zei wel dat in Jordanië ruimte is om nog zeker 120.000 vluchtelingen op te vangen

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.