nederland

Boze agenten blokkeren ministeries: ‘Sigaar uit eigen doos’

Door Tom Reijner - 16 september 2015

Duizenden politieagenten zijn woensdag naar Den Haag afgereisd voor nieuwe acties voor meer loon en betere arbeidsvoorwaarden. De in- en uitgang van de vier belangrijke ministeries in Den Haag worden versperd.

De agenten komen met zo’n honderd bussen en per trein naar de stad. Daar blokkeren ze de ministeries van Veiligheid en Justitie, Binnenlandse Zaken, Financiën en het Binnenhof, waar Algemene Zaken is gevestigd – het ministerie van premier Mark Rutte (VVD). De agenten zijn duidelijk ontevreden dat er op Prinsjesdag geen toezeggingen zijn gedaan.

Politiebureaus

Tussen 9.00 uur tot ergens in de middag mag niemand de panden meer in of uit. Een woordvoerder van politiebond ACP zegt tegen Nu.nl dat er meer dan vijfduizend agenten worden verwacht.

De aanwezigheid van de vele agenten betekent dat in de rest van het land politiebureaus sluiten voor het publiek. Dat gebeurt tussen 7.00 uur en 17.00 uur. De politie behandelt alleen spoedeisende meldingen.

Jongeren

Een actievoerende agent zegt tegen Elsevier.nl dat zich rond het ministerie van Binnenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie zo’n vierduizend agenten hebben verzameld. Bewindslieden kunnen volgens hem de ministeries niet meer verlaten.

‘We voeren vooral actie voor de jongeren, want die zijn straks de dupe,’ zegt hij. Een loonsverhoging die volgens het kabinet ruim 5 procent bedraagt, wijzen de agenten af. In de verhoging zit geld dat anders voor pensioenen zou zijn gebruikt. Een ‘sigaar uit eigen doos,’ aldus de actievoerders.

Boetes

Eerder meldde de politie al dat het in de campagne voor een betere cao, een deel van de computerservers wilde platleggen.

Met die actie wordt verhinderd dat boetes kunnen worden verwerkt en geïnd.

Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) geeft intussen geen krimp. ‘Hij heeft een harde boodschap voor de bonden: ‘Hun eisen zijn onhaalbaar. Mijn begroting biedt geen enkele ruimte,’ zegt hij deze week in een interview met weekblad Elsevier.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.