nederland

Brusselse lobby voor Zeeland begint om 8 uur

Door Jelte Wiersma - 22 september 2015

EU-correspondent Jelte Wiersma veramerikaniseert mee en ontbijt met een Zeeland-­lobbyist in een hip Brussels restaurantje.

Zeeland-lobbyist in Brussel Milos Labovic (35) is een vroege vogel. ‘Soms ben ik al om zeven uur op kantoor. Dat geeft een lekker gevoel, alsof ik vóór ben op de wereld: up and running.’ Ook op deze donderdagochtend begint zijn werkdag vroeg, om 8 uur. Hij wil graag het onrecht toelichten dat de Europese Unie een Zeeuws bedrijf dreigt aan te doen. Waarom niet bij een ontbijtje?

Locatie: Peck 47, een restaurantje in de binnenstad. Hij bestelt cappuccino, sinaasappelsap en gepocheerde eieren met zalm. Het sap wordt geserveerd in jampotten met rietjes. Zelfs in het conservatieve Brussel sijpelt onpraktische hipheid door. De ontbijtsessie zelf blijkt voor de lobbyist wel praktisch. Labovic: ‘Mensen hebben drukke agenda’s, ’s ochtends vroeg hebben ze tijd om in alle rust te praten.’

Trammelant

De professionele ontbijtsessie is overgenomen van de Angelsaksische cultuur. Die wint in Brussel terrein op de Franse, die meer gericht is op uitgebreide lunches en diners. Labovic ontwaart de invloed van overzee in alle facetten van zijn werk. ‘Lobbykantoren in Amerika en Engeland doen onderzoek en leveren cijfers aan om hun zaak te bepleiten. En ze maken profielen van politici. Brussel loopt achter, maar dat verandert.’

In zes jaar Brussel heeft Labovic gemerkt dat ‘alles politieker wordt, mede onder invloed van Politico’. Dat Amerikaanse medium is invloedrijk in Washington en zit sinds dit jaar ook in Brussel. Zij maken van alles een politieke tweestrijd, als ware het presidentsverkiezingen. Dat is een cultuurshock voor de behoedzame, ‘Franse’ Brusselse bureaucratie.

Lobbyist Labovic heeft zich al aangepast en weet wel hoe hij in die Angelsaksische cultuur de Zeeuwse zaak dient. Met een knipoog: ‘Door trammelant te maken in de media.’ Daarmee begint hij al om 8 uur ’s ochtends in een hip tentje. Heel Amerikaans.

Elsevier nummer 39, 26 september 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.