nederland

Clash Wilders en Roemer over #migratie: ‘SP gooit asielbom’

Door Tom Reijner - 16 september 2015

De Algemene Politieke Beschouwingen, traditioneel het belangrijkste politieke debat van het jaar op het Binnenhof, begonnen met een flinke confrontatie tussen de twee oppositieleiders.

SP-leider Emile Roemer beet woensdag het spits af. Hij opende met zijn zorgen uit te spreken over de migratieproblematiek in Europa. ‘Mensen zitten in ellende, we kunnen hen niet aan hun lot overlaten.’

Sprookjes

Roemer peinst er naar eigen zeggen niet over om ‘vluchtelingen onder een brug te laten slapen’. PVV-voorman Geert Wilders liep naar de interruptiemicrofoon, en beet Roemer toe dat hij een ‘asielbom’ op Nederland gooit. ‘U gelooft in sprookjes,’ zei Wilders, waarbij hij opnieuw wees op de gewenste opvang in de regio, voor de Syriërs die vluchten voor de oorlog en Islamitische Staat in hun land.

De SP-leider zei daarop dat Wilders altijd oorlogen en het gooien van bommen heeft gesteund. ‘En dan vindt u het gek dat er vluchtelingenstromen ontstaan! Wat u doet is bommen op een kruitvat gooien en dan wegkijken’.

Wilders hield hem voor dat Nederlanders in dorpen niet zitten te wachten op de ‘testosteronbommen’ onder migranten die het leven voor hun vrouwen en dochters onveilig zouden maken. ‘U laat de SP in de steek, want u zegt: komt u maar allemaal binnen. De PVV’er kreeg van Roemer het verwijt dat hij haat aan het zaaien is.

Troonrede

In het debat is eerst de Tweede Kamer aan het woord. De ministersploeg onder leiding van premier Mark Rutte (VVD) zit in vak K en moet de fractieleiders de hele dag aanhoren.

Rutte zelf voert donderdag pas het woord. Diverse oppositiepartijen verwijten de premier dat volgend jaar nog altijd 605.000 mensen werkloos zijn, bleek al na de Troonrede en de presentatie van de begroting door minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) gisteren, op Prinsjesdag.

CDA-leider Sybrand Buma vindt daarnaast dat het kabinet vreselijk achterblijft met het aandragen van oplossingen voor de vluchtelingenproblematiek. D66-leider Alexander Pechtold vindt dat de ‘glans eraf is‘ bij het kabinet. ‘Waar zijn toch die banen gebleven,’ zei Pechtold tegen VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra.

Met de 5 miljard euro lastenverlichting hoopt het kabinet 35.000 nieuwe banen te scheppen. D66 diende dinsdag een plan in waarbij een lastenverlichting van 6,5 miljard euro zou moeten leiden tot 75.000 extra banen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.