nederland

COA wil van gemeenten nog meer extra bedden voor asielzoekers

Door Elif Isitman - 03 september 2015

Bestuursvoorzitter Gerard Bakker van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) roept gemeenten op om meer locaties beschikbaar te stellen voor asielzoekers. ‘Het is heel urgent om nieuwe centra te openen’.

Dit zegt Bakker donderdag in een interview met het AD.

Eerder dit jaar ging het COA uit van 10.000 extra bedden, maar Bakker schat het aantal nu veel hoger. ‘We vangen nu al bijna 30.000 mensen op, maar er komen er 1800 per week nieuw binnen.’ Volgens Bakker kun je met dat aantal elke week drie reguliere opvangcentra vullen. Het zou de centra wel lukken om voor iedereen elke dag een bed te hebben.

Verantwoordelijkheid

Gemeenten bieden zelf aan om asielopvangcentra te openen, zegt Bakker, iets dat niet vaak is voorgekomen. Hij wil niet kwijt om welke gemeenten dat gaat.

Het COA heeft nu 70 locaties en is nog in gesprek met 120 gemeenten. Bakker doet daarbij een oproep aan gemeenten ‘om hun verantwoordelijkheid te nemen’. Locaties die nu gebruikt worden variëren van evenementenhallen tot aan tentpaviljoens. Eerder stelden de gemeenten Goes en Zwolle bijvoorbeeld de Zeelandhallen en IJsselhallen beschikbaar voor de opvang van extra asielzoekers.

Bakker is positief over steun die nieuwe centra van vrijwilligers krijgen: ‘er vliegen hier geen brandbommen door de ramen zoals in Duitsland, ook daar ben ik trots op.’

Leegstand

Momenteel zijn er 12.000 mensen in asielzoekerscentra die onnodig bedden bezet houden.

Ongeveer 10 procent van de bedden in opvangcentra staat daarbij structureel leeg. Dit zijn bedden van asielzoekers met een (tijdelijke) verblijfsvergunning die liever bij vrienden of familie slapen, maar omdat zij ‘recht’ hebben op de slaapplaatsen mogen ze niet door anderen worden gebruikt.

Ook dit is een groot probleem volgens Bakker. Deze asielzoekers hebben recht op woonruimte maar komen daar niet aan door het tekort aan huurhuizen en –kamers. ‘Ook daar ligt de bal bij de gemeente,’ vindt Bakker.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.