nederland

Davidster en Hitlerleuzen bij beoogde noodopvangplekken

Door Emile Kossen - 24 september 2015

Terwijl staatssecretaris van Justitie Klaas Dijkhoff (VVD) gemeenten nogmaals oproept meer noodopvangplekken voor asielzoekers te regelen, zijn op verschillende plekken in het land beoogde opvanglocaties beklad met leuzen en symbolen gericht tegen migranten.

In het Friese dorp Boelenslaan werd een leegstaande school beklad met hakenkruizen. Drie dagen geleden werd bekend dat het gebouw mogelijk zal worden gebruikt om voor 72 uur asielzoekers op te vangen.

Ook in Eindhoven was het raak: met graffiti werden leuzen als ‘eigen volk eerst’ en ‘auslander raus‘ op de muur van een flatgebouw geplaatst.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Davidster

In het Gelderse Wezep was een kerk het doelwit. Onbekenden tekenden op de muur naast de ingang een davidster met de woorden ‘Nee AZC’. Donderdagavond is in het kerkgebouw een bijeenkomst voor bewoners over de noodopvang van asielzoekers in het dorp.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Dijkhoff

Om gemeenten over te halen noodopvang voor asielzoekers te regelen, krijgen ze in het vervolg 40 euro per asielzoeker per nacht van de overheid. Dat staat in een brief die staatssecretaris Dijkhoff donderdag naar alle Nederlandse gemeenten heeft gestuurd.

Afgelopen week zocht de regering met spoed plekken voor 1.500 asielzoekers. Hoewel Dijkhoff in de brief zegt dat hij ‘dankbaar en onder de indruk’ is van hoe de gemeenten hebben gereageerd op die oproep, zijn er volgens de staatssecretaris nog steeds nieuwe noodopvangplekken nodig.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.