nederland

De parel van Terwolde is alwéér afgebrand

Door Niels van den Bovenkamp - 07 september 2015

Terwolde treurt. De gezichtsbepalende molen De Ooievaar is afgebrand na bliksem­inslag.

Bernheze

De Noord-Brabantse gemeente Bernheze (29.689 inwoners, plaats 190 in Elseviers Beste Gemeenten), wil een zelfstandige gemeente blijven, schrijft het Brabants Dagblad. Andere opties waren een herindeling met Landerd en Uden of een opsplitsing.

Maar volgens burgemeester Marieke Moorman (PvdA) biedt zelfstandigheid ‘de beste voorwaarden voor een sterk Bernheze’. Zo denkt niet iedereen erover. Dennis Hurkmans uit zijn twijfels op Twitter. ‘Wordt Bernheze de Harense Smid van de Brabantse politiek door krampachtig vast te houden aan achterhaalde bestuurlijke ideeën?’ De Harense Smid is een Brabantse witgoedketen die dit jaar ten onder ging.

Hoorn

Hoorn gaat zijn inwoners betrekken bij de toekomst van de binnenstad. Het Noordhollands Dagblad meldt dat er op speciale bijeenkomsten en op een Facebookpagina kan worden meegepraat over het aantrekkelijker maken van de binnenstad.

Wethouder Samir Bashara (GroenLinks): ‘Als je duizend mensen om ideeën vraagt, kunnen er tien geniale tussen zitten.’ De inwoners kunnen meepraten over zaken als bereikbaarheid, leegstand en wonen.

Terwolde

Terwolde treurt. De gezichtsbepalende molen De Ooievaar is afgebrand na bliksem­inslag, meldt de Stentor. De brandweer kwam te laat om de molen te redden, maar kon wel voorkomen dat het vuur oversloeg. Het is niet voor het eerst dat De Ooievaar afbrandde. Eerder gebeurde dat met ‘de parel van Terwolde’ al in 1896 en 1973.

Het nieuws is hard aangekomen in het Gelderse dorp, maar ondernemer Erik Oude Nijhuis legt zich niet neer bij het verlies. Hij begon een Facebookactie om het zwaar gedupeerde molenaarsechtpaar Bastiaan en Marina Bökkers te helpen.

Elsevier nummer 37, 12 september 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.