nederland

Dijkhoff over kindbruiden: alleen bij onwil kunnen we iets doen

Door Shari Deira - 30 september 2015

Nederland kan er weinig aan doen dat volwassen asielzoekers met hun minderjarige echtgenootjes naar Nederland komen. Alleen als het meisje aangeeft dat er sprake is van dwang, kunnen instanties ingrijpen.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD, Asiel) benadrukte dat woensdag opnieuw in de Tweede Kamer.

Het wachten is op instemming van de Eerste Kamer met een wijziging van de wet op dit gebied. De Eerste Kamer zal het onderwerp op 24 november behandelen en dan kan de wijziging op zijn vroegst in januari 2016 kunnen ingaan.

Wet

Staatssecretaris Dijkhoff zegt in de Tweede Kamer dat hij ook hoopt dat de wet snel in behandeling wordt genomen, om te voorkomen dat kindhuwelijken, die in het buitenland gesloten zijn, geldig zijn in Nederland.

De PVV heeft in de Eerste Kamer een verzoek ingediend om behandeling van de wet naar voren te halen. Op 6 oktober bekijken de partijen ook of dat haalbaar is. Bijna alle fracties zijn in ieder geval bereid om de wetswijziging eerder te behandelen.

Volgens de nieuwe regelgeving worden huwelijken met minderjarigen niet meer erkend. Partijen in de Tweede Kamer willen dat er voordat de nieuwe wet van kracht gaat, iets wordt gedaan voor de mogelijk tientallen jonge meisjes die getrouwd naar Nederland komen.

Asiel

Dijkhoff wees er in de Tweede Kamer op dat er in het geval van de jonge bruiden nog een ander dilemma is. Als zij niet naar Nederland mogen komen, blijven zij achter in gevaarlijke gebieden.

Ook kan een minderjarig meisje naar Nederland worden gehaald, omdat bijvoorbeeld haar vader hier asiel heeft gekregen. Als in dat geval ook haar echtgenoot asiel krijgt, kunnen zij hun relatie in Nederland voortzetten: ‘Daar moeten we alert op blijven,’ zegt Dijkhoff.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.