nederland

Duurzaam of duur? Dit doen goede doelen met uw geld

Door Servaas van der Laan - 03 september 2015

Dat niet alle goede doelen hun geld even nuttig besteden, is een bekend fenomeen. Maar sommige organisaties maken het wel heel bont.

Zo houdt een kwart van de grote charitatieve instellingen in Nederland kantoor op een dure locatie, blijkt uit onderzoek van het AD.

Duur(zaam)

Milieuorganisatie Greenpeace spant de kroon met een ‘hip kantoorpand aan het IJ’ in Amsterdam dat het afgelopen jaar bijna een half miljoen euro heeft gekost aan huur. Dat zijn maandelijkse woonlasten van ruim 40.000 euro. Ook lieten de milieuactivisten het pand voor ruim 2 ton verbouwen. Het pand moet niet alleen duur, maar natuurlijk ook duurzaam zijn.

‘Het is een heerlijke plek om te werken,’ is te lezen in het persbericht van Greenpeace waarin de verhuizing naar het NDSM-terrein bekend werd gemaakt. ‘De terrasjes zijn gezellig. En we zitten midden op het festivalterrein.’

Grachtengordel

Greenpeace is niet de enige organisatie die met donateursgeld smijt om op een toplocatie te kunnen zitten. De Amsterdamse grachtengordel is één van de duurste gebieden, maar dat houdt veel goede doelen niet tegen.

Zo betaalt het Aids Fonds ruim 230.000 euro voor de huur van twee panden aan de Keizersgracht en Herengracht in Amsterdam. Daar kwamen nog eens 134.000 euro bij aan kosten voor energie, schoonmaak en beveiliging. Ook Plan Nederland, Human Rights Watch en het Prins Bernhard Cultuurfonds betalen veel meer dan de gemiddelde 125 euro per vierkante meter, omdat zij per se op een toplocatie in de hoofdstad willen zitten.

Fondsenwerving

Volgens het Prins Bernhard Cultuurfonds is zo’n toplocatie noodzakelijk om ‘succesvolle fondsenwerving’ mogelijk te maken. ‘Het pand wordt intensief gebruikt voor de ontvangst van potentiële schenkers, relaties en vrijwilligers zegt Erica Bronkhorst van het Cultuurfonds in het AD. Het fonds betaalt 2 ton aan huur voor een pand aan de Herengracht in Amsterdam.

Dat het ook anders kan laat War Child zien. De organisatie die zich inzet voor jeugdige oorlogsslachtoffers huist in een pand boven de Albert Heijn in Amsterdam-Zuidoost. De huurkosten liggen met 93 euro per vierkant meter flink onder het landelijk gemiddelde. Bewaking van het pand heeft de organisatie bovendien volledig laten sponsoren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.