nederland

EU wil dat Nederland meer dan 7.000 extra migranten opneemt

Door Emile Kossen - 07 september 2015

Als het aan de Europese Commissie ligt gaat Nederland de komende tijd 7.214 nieuwe asielzoekers opnemen. De Baltische Staten en sommige Zuid-Europese landen hoeven er juist minder op te nemen.

Dat staat in de vertrouwelijke verdeelsleutel die in handen kwam van de Volkskrant. Het nieuwe plan om migranten te verdelen wordt woensdag door commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en Europees Commissaris Frans Timmermans gepresenteerd.

Critici

Uit het document blijkt dat Nederland 7.214 mensen extra moet opnemen, bovenop de eerder afgesproken 2.047 asielzoekers. Ook landen als Duitsland en Frankrijk gaan meer migranten opnemen. Het vernieuwde plan, met als doel om 120.000 migranten over de EU-lidstaten te verdelen, zou een poging zijn om de critici van het verdeelplan gunstig te stemmen.

De nieuwe verdeelsleutel ontziet landen die nu al weinig asielzoekers hebben. Vooral de Baltische staten klaagden over de herverdeling van de eerste groep van 40.000 asielzoekers. De weerstand was zo groot dat het originele verplichte verspreidingsplan afgelopen juni werd vervangen door vrijwillige herverdeling, waaraan Nederland nog steeds deelneemt.

Lastige klus

Het nieuwe voorstel moet door een ruime meerderheid van de lidstaten worden goedgekeurd om in werking te treden. Dat kan een lastige klus worden. De Hongaarse premier Viktor Orban liet maandag al weten dat zolang er niets wordt gedaan om de Europese buitengrenzen te beschermen, Hongarije geen enkel opgelegd quota zal accepteren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.