nederland

Gewelddadige confrontaties tussen asielzoekers in Utrecht

Door Thomas Borst - 25 september 2015

In een asielzoekerscentrum in het Utrechtse Overberg zijn donderdagnacht verschillende vechtpartijen tussen groepen asielzoekers uitgebroken. Twee migranten zijn gewond geraakt, twee anderen zijn opgepakt.

De situatie liep volledig uit de hand. Politieagenten uit verschillende regio’s moesten ondersteuning bieden om de asielzoekers uit elkaar te houden. Er moest zelfs een helikopter worden ingezet.

Na middernacht kregen twee groepen asielzoekers ruzie met elkaar, dat leidde tot een gewelddadige confrontatie. Lokale agenten wisten de situatie in eerste instantie onder controle te brengen.

Later escaleerde de situatie alsnog en braken er verschillende vechtpartijen uit. De aanleiding was een meningsverschil over een potje voetbal, schrijft RTL Nieuws. Het spel werd niet door iedere asielzoeker gewaardeerd.

Schade

Een woordvoerder zegt dat er ‘flink werd gevochten’. Bij de tweede confrontatie vloog het meubilair door het azc heen. Er is flinke schade aangericht aan het centrum.

Tientallen agenten werden naar Overberg gestuurd om de agressieve groepen uit elkaar te houden. Inmiddels is het weer relatief rustig in het azc. Enkele agenten blijven de situatie wel in de gaten houden.

Publieke opinie

Intussen protesteren steeds meer Nederlanders tegen de komst van asielzoekerscentra in hun regio. Donderdagavond werd het gemeentehuis van Purmerend bezocht door burgers die tegen de komst van 750 migranten zijn.

De sfeer bij het raadsdebat over de asielopvang was zo onrustig dat burgemeester Don Bijl (VVD) de raadszaal voortijdig heeft laten ontruimen.

Dinsdag ontstond er in Enschede een vergelijkbare situatie. Daar maakten woedende inwoners hun onvrede kenbaar aan de gemeente over de komst van een azc.

Ook op andere plekken in het land lieten burgers weten tegen de komst van asielzoekers te zijn. Beoogde opvanglocaties werden beklad met provocaties en hakenkruizen. Op een flatgebouw in Eindhoven was de tekst ‘eigen volk eerst’ te lezen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.