nederland

Grens dicht voor migrant? Neelie Kroes gelooft er niet in

Door Tom Reijner - 20 september 2015

De grenzen sluiten voor migranten en vluchtelingen is voor VVD-prominent Neelie Kroes geen oplossing van de problematiek. Haar eigen partij zet juist in op meer opvang in de regio.

‘Ik geloof er niet in,’ zegt oud-eurocommissaris Neelie Kroes over het dichtgooien van de grens, in tv-programma WNL op Zondag.

Pleidooi

Ze hield in het programma een pleidooi dat asielzoekers al in de opvang cursussen kunnen volgen waarmee ze na terugkeer naar hun eigen land of in Nederland hun voordeel kunnen doen.

‘Dat iets niet mogelijk is, komt niet in mijn vocabulaire voor,’ aldus Kroes over de opvang van de sterk gestegen aantallen asielzoekers die zich in Nederland melden. Haar partij, de VVD, wil dat bijvoorbeeld Syrische vluchtelingen in de regio worden opgevangen.

Voldoende voedsel

Fractievoorzitter Halbe Zijlstra gaf donderdagavond in tv-programma Pauw aan dat volgens hem een aantal dingen moet gebeuren. Zo moet ervoor worden gezorgd dat er voldoende voedsel en voorzieningen zijn in de kampen in de regio’s waar de migranten vandaan komen, zoals in Jordanië, Libanon en Turkije.

‘Het voedsel is daar eind dit jaar op. Europa moet daarbij gaan helpen,’  aldus Zijlstra. Het is de bedoeling dat de migranten in de eigen regio blijven en dat ze niet beginnen aan de gevaarlijke overtocht deze kant op.

Veel bootjes komen aan, maar een aantal haalt het ook niet. In de nacht van zaterdag op zondag bijvoorbeeld zijn zesentwintig mensen verdronken toen het opblaasbootje zonk voor de kust van het Griekse eiland Lesbos.

Landweggetje

Wat er nu in Duitsland gebeurt, moeten we zien te voorkomen, zei Zijlstra ook. Maar hij denkt dat het een illusie is dat de Europese grenzen met hekken compleet kunnen worden afgesloten.

‘De grenzen sluiten is een droombeeld. Ze gaan dan via een landweggetje,’ sprak Zijlstra tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. De uitspraak is opvallend, omdat het VVD-verkiezingsprogramma letterlijk zegt dat de Europese buitengrenzen dicht moeten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.