nederland

Grieken bestraffen Karskens; journalist vreest voor beelden

Door Thomas Borst - 07 september 2015

Journalist Arnold Karskens heeft een boete van 400 euro gekregen van het Griekse Openbaar Ministerie. Dinsdag moet de boete zijn betaald door de verslaggever. Hij mag het Griekse eiland Kos nog steeds niet verlaten.

Karskens werkte als undercover in opdracht van werkgever The Post Online en PowNed aan een reportage om aan te tonen hoe Griekenland illegaal bereikt kan worden via de Middellandse Zee.

‘We gaan een veel realistischer beeld laten zien dan de emo-gebeurtenissen die we dagelijks op de Nederlandse televisie voorgeschoteld krijgen,’ zei Karskens eerder tegen The Post Online.

Zondag werd de verslaggever gearresteerd vanwege illegale grensoverschrijding. Hij zou samen met een groep Iraanse migranten per boot de oversteek van Turkije naar te Kos hebben gemaakt.

Karskens reageerde woedend op zijn aanhouding. ‘Van de 34.000 mensen dit jaar krijg alleen ik een boete, terwijl ik een Europees paspoort heb.’

Aanklachten

De Griekse autoriteiten pakten de bagage en het paspoort van Karskens af en klaagden hem voor twee zaken aan: het illegaal binnenkomen van Griekenland en het filmen van de boot van de Griekse kustwacht die zijn vaartuig wist te onderscheppen.

Hij is het niet eens met de zaken waarvoor hij is aangeklaagd. ‘De aanklacht voor het illegaal binnenkomen is onzin, want ik was op zee op weg naar Kos en had nog geen drijvend migratiekantoor gezien. Normaliter moet je je gewoon aanmelden bij het politiebureau aan de haven van Kos als je bent binnengelopen met een boot.’

Schandaal

De journalist vervolgt op de website van zijn werkgever: ‘Ik had de hele reis een draaiende GoPro-camera op mijn buik gesnoerd en die filmde dus ook in het duister de aankomst op het schip. De beelden zijn veilig, want ik heb de disk meegegeven aan iemand die het naar Nederland heeft gebracht.’

Toch is Karskens bang dat er beelden worden gewist. ‘In mijn bagage zat ook een camera met beelden uit Turkije. Die is samen met mijn GoPro in beslag genomen. Nu hoor ik geruchten dat de Grieken denken dat de beelden van de nachtelijke tocht op die beelden staan en ze de hele zaak willen wissen. Wat natuurlijk een groot schandaal zou zijn.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.